Федерација/БиХ

Додик: Српска неће одустати од својих права – насиље Уставног суда БиХ неће дати коначни резултат

У ВИШЕГРАДУ ПРИСУСТВОВАО „ВИДОВДАНСКИМ ДАНИМА“ И ОТКРИВАЊУ СПОМЕНИКА СЕЛИМОВИЋУ
  • „Српски народ никада није презао пред великим силама. Није устукнуо ни пред Отоманском империјом, али ни прошлог вијека када је стао пред аустроугарску силу, те 1941. године када је стао пред Хитлера. И НАТО савез се сручио на Србе, два пута их бомбардујући овдје у Републици Српској и Србији. Све то говори да се то смишљено радило како би се Србима измакло да наставе са борбом за свој идентитет“
  • Поводом подизања Андрићграда рекао: „Ја сам свједок напора једног великог човјека да реализује велику идеју. То је Емир Кустурица који се усудио да отпочне и изгради Андрићград… Немам ријечи захвалности за такво нешто. Поносан сам на Кустурицу…“
  • Споменик Меши Селимовићу су заједно са Додиком открили пјесник Матија Бећковић и професор Мило Ломпар

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Република Српска не може одустати од својих права, те да насилно дјеловање Уставног суда БиХ неће дати коначан резултат.

Коментаришући захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и допуна Закона о републичкој управи, Додик је рекао да Народна скупштина Српске има уставно право на такво дјеловање.

„Ми ћемо радити свој посао. То је Народна скупштина Републике Српске донијела и има уставно право на такво дјеловање и свако насилно дјеловање Уставног суда БиХ неће дати коначан резултат“, рекао је Додик новинарима у Вишеграду гдје је присуствовао манифестацији „Видовдански дани“.

Он је поручио да Република Српска не може одустати од својих права.

„То је то, напросто тако. Они нека раде шта хоће“, рекао је Додик.

Видовдан је наш завјетни дан, Срби никад нису презали пред великим силама

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је Видовдан завјетни дан код Срба, те да српски народ никада није презао пред великим силама.

„Видовдан је у канонима Српске православне цркве посвећен страдању кнеза Лазара и великомученика на Косову. То је нешто што је обиљежило не само овај дан, него и историју српског народа“, рекао је Додик и додао да је баштинити и памтити – темељ будућности.

Он је нагласио да само људи који знају одакле су дошли и који знају на који начин се боре са садашњошћу, могу да знају шта их чека у будућности.

Додик је рекао да је данас видљива борба против идентитета, те да је глобализам учинио све да мале идентитете потчини и учини поданичким.

Он је нагласио да српски народ никада није презао пред великим силама, подсјећајући да није устукнуо ни пред Отоманском империјом, али ни прошлог вијека када је стао пред аустроугарску силу, те 1941. године када је стао пред Хитлера.

Фото: СРНА

„Да би се на крају прошлог вијека и НАТО савез сручио на Србе, два пута их бомбардујући овдје у Републици Српској и Србији. НАТО који је овдје посијао осиромашени уранијум, који пријети генерацијама које нису ни рођене“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, све то говори о томе да се то смишљено радило како би се Србима измакло да наставе са борбом за свој идентитет.

„Сада су смислили неку причу о неком малигном руском утицају у условима када Велика Британија, САД, Њемачка и Брисел енормно утичу и на доношење макро одлука у локалним заједницама“, рекао је Додик новинарима у Вишеграду.

Додик је навео да су они арогантни, поготово Американци.

„Они мисле да је њима дато да руше историју, идентитете, да прекрајају и да моделирају“, закључио је Додик и поручио да, иако је циљ јасан, пријатељске и све друге везе српског народа са руским народом не може довести у питање.

Додик: Селимовић добио трајно мјесто са осталим великанима

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик учествовао је данас откривању споменика Меши Селимовићу у Андрићграду и том приликом поручио да је писац данас добио трајно мјесто заједно са осталим великанима.

„Добио је мјесто гдје ћемо се окупљати сваке године са новим садржајима и свим оним што је потребно да не бисмо заборавили на себе“, рекао је Додик који је у Андрићград дошао на обиљежавање „Видовданских дана“.

Додик је поручио да је важно држати се својих великана и своје историје.

„Важно је да се овдје окупимо и будемо заједно са Републиком Српском и њеном снагом“, поручио је Додик и захвалио свима који су допринијели данашњем чину, а посебно скулптору Зорану Кузмановићу.

Додик је подсјетио на на све оно што је претходило подизању Андрићграда.

„Ја сам свједок напора једног великог човјека да реализује велику идеју. То је Емир Кустурица који се усудио да отпочне и изгради Андрићград“, рекао је Додик.

Он је истакао да је Андрићград трајни белег и трајна основа за културно-умјетничку дестинацију.

„Немам ријечи захвалности за такво нешто. Знам за све изазове, за све проблеме и када смо један другога и неке око нас смиривали, колико је то било тешко“, рекао је Додик.

Он је истакао да је поносан на Кустурицу јер је успио да побиједи и себе и омогући да се дође до момента када Андрићград постаје станиште за неке од најважнијих људи у српској историји.

Споменик су заједном са Додиком открили пјесник Матија Бећковић и професор Мило Ломпар.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар