Федерација/БиХ

Додик: Српска због опструкције Сарајева десет година чека на почетак градње гасовода

ШЕФИК ЏАФЕРОВИЋ И ЖЕЉКО КОМШИЋ ПОНОВО ПРОТИВ „ОТВОРЕНОГ БАЛКАНА“
  • „Два члана Предсједништва (Џаферовић и Комшић) одбили су иницијативу у вези са изградњом гасовода према Бањалуци и да расправљају и да уврсте у дневни ред иницијативу везану за аеродром Требиње, што говори о општој опструкцији која овдје влада, поготово према Републици Српској“
  • „Два члана Предсједништва дјелују потпуно синхронизовано на позицијама сарајевске бошњачке политике и у том погледу све што је против Републике Српске и против Хрвата се ради без оклијевања и стида“
  • „Ако (Бошњаци) неће да се договарају – никакав Бундестаг неће наметнути рјешења да им одрже земљу. Ова земља нема будућности са наметањем… БиХ или ће бити уставна, или је – неће бити!“
  • „Њемачка је прије неколико дана усвојила Резолуцију о будућности БиХ. Навели су нешто антиуставно за БиХ и антидејтонски. Петљају се у унутрашње ствари БиХ на непотребан начин говорећи о томе да БиХ треба да одустане од народа. То је говорио и (Бењамин) Калај прије сто година. Није тада прошло, неће ни данас“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да су друга два члана Предсједништва поново одбила да подрже иницијативу „Отворени Балкан“ чиме су привреда и становништво Републике Српске и БиХ остали ускраћени за бројне економске бенефите.

Додик је истакао да БиХ због друга два члана Предсједништва и даље није дио иницијативе „Отворени Балкан“.

Навео је да остала два члана Предсједништва нису дозволила ни да се на данашњој сједници расправља о изградњи гасовода до Бањалуке и о аеродрому у Требињу, оцијенивши да такво понашање представља опструкцију и не стабилизује БиХ.

– То доприноси великом неразумијевању и нефункционисању – оцијенио је Додик.

Он је напоменуо да то јасно говори какву будућност Република Српска може да очекује са оваквим политикама.

– Суштина је да су два члана Предсједништва (Шефик Џаферовић и Жељко Комшић) одбили иницијативе у вези са изградњом гасовода који иде према Бањалуци и одбили су да расправљају и да уврсте у дневни ред иницијативу везану за аеродром Требиње, што говори о општој опструкцији која овдје влада, поготово према Републици Српској – нагласио је Додик у изјави новинарима.

Напоменуо је да већ десет година Република Српска чека да почне изградња гасовода.

– То је неразумно и у сфери патолошког приступа да се онемогућава један пројекат који треба да обезбиједи редовно снабдијевање гасом једног дијела БиХ, односно Републике Српске – оцијенио је Додик.

– Сада се најбоље види ко шта опструише и ко шта не дозвољава – истакао је Додик.

Указао је да постоје двије опције гасовода, једна која долази из Хрватске од Посушја и друга из Србије, те подсјетио да је раније предложио да обје буду пуноправне.

– Међутим, видјело се да у Федерацији ствари не функционишу и због тога што они не могу да се договоре, ја сам повукао тај приједлог јер није моје да било шта из Федерације предлажем, а онда су они рекли да то мора да иде заједно што је вид једне суптилне опструкције и намјере да се Република Српска након десет година још једном онемогући у развоју гасног пројекта који је веома важан – рекао је Додик.

Он је додао да је то била само иницијатива за преговоре о меморандуму, а не дефинитивна одлука, а ни то није било прихваћено.

– Два члана Предсједништва дјелују потпуно синхронизовано на позицијама сарајевске бошњачке политике и у том погледу све што је против Републике Српске и против Хрвата се ради без оклијевања и стида – истакао је Додик.

Додао је да су на сједници данас усвојена нека техничка питања, агремани и прихваћене неке иницијативе за учешће у неким међународним активностима.

Додик је нагласио да је током разговора о гасу утицао позитивно да се цијена овог енергента готово минимално повиси и за Сарајево и у Републици Српској.

Српска никада неће прихватати наметнута рјешења

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Сарајеву да је непромијењен став Републике Српске да неће прихватати наметнута рјешења, док бошњачким политичарима одговара када се врше притисци на Српску, а сада им не одговара што би Кристијан Шмит да неметне рјешења и пријете изласком на улице.

– То је њихова ствар. Ми нисмо наивни, то за нас не важи. Показаће вријеме да ми не прихватамо ништа од његових одлука – навео је Додик.

Подсјетио је да се десет и више година разговара о Изборном закону БиХ и да то није дало резултата, док би сада неко, ко нема мандат, нешто наметао.

– У Сарајеву, када се појави нешто што не одговара глобалним носиоцама муслиманског политичког интереса, долази до напада и пријетњи – рекао је Додик, коментаришући незадовољство бошњачких политичара најавом да ће Шмит наметнути измјене Изборног закона БиХ.

Он је поновио да се држи принципијелног рјешења да високи представник није надлежан да намеће рјешења, да није надлежан зато што није изабран у Савјету безбједности УН и да је лажна фигура.

– Причао сам данас са њемачким послаником (Петером Бајером) који је адвокат. Питао сам га зашто на састанку ниједном није поменуо владавину права, на шта није имао одговор. Говори о Шмиту да је добар човјек. Али, то није довољно. Да бисте били високи представник морате бити именовани релевантном резолуцијом како налаже Анекс 10 Дејтонског споразума – појаснио је Додик.

Он је рекао да Шмит покушава, кориштењем политичке моћи земаља које стоје иза њега, да нешто наметне.

– Њемачка је прије неколико дана усвојила Резолуцију о будућности БиХ. Навели су нешто антиуставно за БиХ и антидејтонски. Петљају се у унутрашње ствари БиХ на непотребан начин говорећи о томе да БиХ треба да одустане од народа. То је говорио и (Бењамин) Калај прије сто година. Није тада прошло, неће ни данас – истакао је Додик.

Он је указао на апсурд да Њемачка доноси такве одлуке, а да Шмит истовремено намеће неко рјешење које је потпуно супротно тој резолуцији.

Кристијан Шмит

– У Сарајеву су прославили ту резолуцију Бундестага, а она је одраз става муслиманских политичара. Невјероватно је да Бундестагу буде подваљена таква ствар. Али, шта сад не ваља, шта је сад проблем? – упитао је Додик.

Он је поручио да Бошњаци, који говоре да воле БиХ, морају да се договарају са Хрватима и Србима.

– Ако неће да се договарају – никакав Бундестаг неће наметнути рјешења да им одрже земљу. Ова земља нема будућности са наметањем – поручио је Додик.

Нагласио је да ће БиХ бити уставна или је неће бити и да свако наметање Кристијана Шмита није адекватно јер он није легално изабран и нема правног основа да било шта доноси.-

– Ми хоћемо уставну БиХ. То што покушавају с том причом око наметања рјешења од стране високог представника, он је лажан, и свако његово наметање није адекватно – рекао је Додик новинарима након сједнице Предсједништва БиХ.

Додик је поновио да Шмит није легално изабран и да нема правног основа да било шта доноси, а све одлуке које буде доносио нису правно ваљане.

Предсједништво БиХ прихватило дефиницију појма „антисемитизам“

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао да је на данашњој сједници Предсједништва прихваћена његова иницијатива којом ће се БиХ придружити групи од више од 30 земаља ЕУ и региона које су већ раније усвојиле иницијативу о дефиницији појма антисемитизам.

– Прије неколико дана сам био у Израелу и тамо сам са званичницима договорио да покренем иницијативу о томе да се кроз закључак Предсједништва усвоји неформална, необавезујућа дефиниција термина антисемитизам. Захвалан сам овој двојици чланова Предсједништва што су ту иницијативу прихватили – рекао је Додик.

Калабухов: Дејтонски Устав је гарант опстанка БиХ

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је данас у Источном Сарајеву са амбасадором Руске Федерације Игором Калабуховом о актуелној политичкој ситуацији и БиХ и региону.

Саговорници су указали на значај Дејтонског мировног споразума који гарантује сигурност БиХ и њен опстанак.

Калабухов је поновио став Русије о потреби поштовања Устава БиХ, који је гарант опстанка БиХ и равноправности два ентитета и три конститутивна народа, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да је дејтонски Устав гарант опстанка БиХ, те да Русија подржава очување територијалног интегритета и дејтонског уређења БиХ.

Додик и Калабухов разговарали су и о значајним пројектима који су договорени приликом његове недавне посјете Санкт Петербургу, међу којима је и изградња гасовода за Републику Српску, који би омогућио снадбјевање гасом и корисника у Федерацији БиХ по нижим цијенама, за шта се Додик заложио код званичника Руске Федерације.

Додик је замолио амбасадора Калабухова да пренесе изразе захвалности предсједнику Русије и министру спољних послова – Владимиру Путину и Сергеју Лаврову – на топлој добродошлици и гостопримству током његове посјете Санкт Петербургу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар