Федерација/БиХ

Додик: Сви који из Сарајева дођу на сједницу Савјета безбједности УН не представљају БиХ

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋЕГ СБ УН ХАРОЛДА АГЈЕМАНА УПОЗОРИО ДА СЕ ТО ОДНОАСИ И НА ТУРКОВИЋ И АЛКАЛАЈА
  • Агјеману написао: „Обавјештавам Вас да, усљед унутрашњих правила и процедура које предвиђају дужности и обавезе колективног Предсједништва БиХ, ниједан представник из БиХ тренутно није овлаштен да износи изјаве пред било којим међународним тијелом или форумом у име БиХ“
  • Додатно упозорио: Малициозна политичка мантра, која се очекује у говору господина Свена Алкалаја или Бисере Турковић – с обзиром на то да су то особе које су се пријавиле за изјаве и које упорно скрећу пажњу на то да је Република Српска, заједно са њеним институцијама и лидерима, покретач свих проблема у БиХ – једноставно није тачна и одражава сталну праксу лажних навода о ситуацији у БиХ и класичну замјену теза

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик навео је у писму које је упутио предсједавајућем Савјета безбједности УН, Харолду Агјеману, да делегацију која ће присуствовати састанку овог тијела свјетске организације није одобрила БиХ нити су је овластиле релевантне институције него је треба сматрати приватном експедицијом самоизабраних чланова.

Додик је истакао у писму да ниједна особа из БиХ, без обзира на чин и функције, нема Уставом предвиђено одобрење да се обраћа на било каквом међународном догађају.

Он је подсјетио Агјемана да БиХ има сложену структуру и да такви покушаји само погоршавају унутрашњу политичку ситуацију која је већ веома комплексна.

– Стога вас обавјештавам да, усљед унутрашњих правила и процедура које предвиђају дужности и обавезе колективног Предсједништва БиХ, ниједан представник из БиХ тренутно није овлаштен да износи изјаве пред било којим међународним тијелом или форумом у име БиХ, укључујући горе поменути састанак – истакао је Додик.

Он је нагласио да Предсједништво БиХ није донијело било какву одлуку којом би било који званичник БиХ био присутан на састанку Савјета безбједности УН у име Предсједништва.

– Нажалост, свједочимо покушајима појединих званичника БиХ да злоупотребљавају међународне форуме, догађаје и састанке разних тијела изношењем њихових личних, неусклађених и неодобрених изјава које не одражавају став свих релевантних учесника у БиХ – навео је Додик.

У случају таквих напора, Додик је поручио Агјеману да има на уму да та особа, без обзира на чин и функцију коју обавља, даје изјаву искључиво у своје име, износећи или лични или угао гледања политичке странке, али се ни у ком случају не треба сматрати да је таква изјава изнесена у име БиХ.

– Малициозна политичка мантра, која се очекује у говору господина /сталног представника БиХ при УН Свена/ Алкалаја или госпође /министра спољних послова БиХ Бисере/ Турковић /- с обзиром на то да су то двије особе које су се пријавиле за изјаве на овом састанку/ и којом се упорно скреће пажњу на то да је Република Српска, заједно са њеним институцијама и лидерима, покретач свих проблема у БиХ – једноставно није тачна и одражава сталну праксу лажних навода о ситуацији у БиХ и класичну замјену теза – нагласио је Додик.

Он је нагласио да делегација која ће присуствовати састанку Савјета безбједности у УН током Агјемановог предсједавања није делегација коју је одобрила БиХ нити су је овластиле релевантне институције у складу са процедурама које су на снази у БиХ на било ком нивоу.

– То треба сматрати приватном експедицијом самоизабраних чланова који немају мандат и/или заједничка упутства и тачке гледишта – нагласио је Додик у писму Агјеману, који је и стални представник Гане у УН.

Савјет безбједности УН одржаће полугодишњу дебату о БиХ, објављено је на сајту УН.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар