Федерација/БиХ

Додик: Тренутак јесте деликатан, али ми нећемо сукобе – само бранимо Устав БиХ

ЧЛАНОВИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ СА АУСТРИЈСКИМ МИНИСТРОМ МИХАЕЛОМ ЛИНХАРТОМ
  • „И ОБА ће до краја мјесеца бити забрањен рад на простору Републике Српске и биће  формирана нова обавјештајна служба
  • „Све наметнуте одлуке високих представника ћемо поукидати и идемо даље. Понашамо се уставно и ништа не радимо против Устава. Све што не пише у Уставу нећемо узети, а све што пише да припада БиХ поштоваћемо
  • На питање да ли мисли да ће бити ухапшен, Додик рекао да мисли да неће: „Ја ћу овдје долазити у сваким околностима. Ко би то мене могао да ухапси пошто сам ја овдје по вашем вокабулару доказани Ал Капоне? То причате 10 година, а сада кажете да сам полудио. Никоме не желим да фали длака са главе, али желим да Републици Српској вратим њена уставна права, на шта она има право
  • Овдје ликују у Федерацији да шуме припадају Федерацији, а у Републици Српској ми смо као нешто нелегални у погледу шума, зато што то три странца и два муслимана раде. Ми знамо већ дуже времена да је међународна заједница одустала од заједничке државе и да прави овдје муслиманску државу. У тој земљи нећемо да живимо

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поновио је данас да ће бити повучена сагласност о Оружаним снагама БиХ.

Додик је након састанка чланова Предсједништва БиХ са министром за европске и иностране послове Аустрије Михаелом Линхартом рекао новинарима да ће, према урађеним анкетама, 80 одсто Срба припадника Оружаних снага БиХ прећи у неки облик у Републици Српској.

Он је навео да су позвани и добродошли сви Бошњаци и Хрвати, који се налазе на простору Републике Српске или желе да се ангажују у институцијама Републике Српске.

Додик је рекао да не постоји ништа скривено, те да се разговара и са Србима у Агенцији за истраге и заштиту БиХ /Сипа/.

„Овај из Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ није хтио да дође на разговор, али он је већ продана душа Осмици и његовим напорима да од Републике Српске направи неку лошу дестинацију“, рекао је Додик.

Он је додао да ће и ОБА до краја мјесеца бити забрањен рад на простору Републике Српске, те да ће бити формирана нова обавјештајна служба.

Те све наметнуте одлуке високих представника ћемо поукидати и идемо даље. Понашамо се уставно и ништа не радимо против Устава. Све што не пише у Уставу нећемо узети, а све што пише да припада БиХ поштоваћемо“, поручио је Додик.

Он сматра да је веома важно да постоји прецизан и јасан дијалог, те да повод за рат не постоји.

У Републици Српској нема нико луд и поремећен, како желе овдје да прикажу, нити има ико ко не схвата да ово јесте деликатан тренутак, али да те наше одлуке не могу да буду повод за који тврде да ће бити сукоба“, рекао је Додик.

На питање да ли мисли да ће бити ухапшен, Додик је рекао да не мисли.

Ја ћу овдје долазити у сваким околностима. Ко би то мене могао да ухапси пошто сам ја овдје по вашем вокабулару доказани Ал Капоне. То причате 10 година, а сада кажете да сам полудио. Никоме не желим да фали длака са главе, али желим да Републици Српској вратим њена уставна права, на шта она има право“, нагласио је Додик.

Додик је као највећи успјех своје политичке генерације истакао чињеницу да Устав БиХ није промијењен.

„Изабран сам зато и то не радим од јуче, него десет година. Мој највећи политички успјех и моје генерације политичара из Републике Српске јесте то што нисмо промијенили Устав БиХ. У свим цивилизованим демократским земљама не можете законом мијењати Устав. Пошто Устав није промијењен, ми тражимо да се вратимо на Устав и ништа више“, истакао је Додик.

Он је поновио да нико неће спријечити на ентитетској линији ниједног Бошњака да путује, долази у Републику Српску, да ради, те да нико неће никога да малтретира.

Кап која је превршила чашу јесте прича о шумама. Овдје ликују у Федерацији да шуме припадају Федерацији, а у Републици Српској ми смо као нешто нелегални у погледу шума, зато што то три странца и два муслимана раде. Ми знамо већ дуже времена да је међународна заједница одустала од заједничке државе и да прави овдје муслиманску државу. У тој земљи нећемо да живимо“, поручио је Додик.

Он је напоменуо да Федерација има своје надлежности, Република Српска своје, те да све пише у Уставу.

Додик је поновио да ће донијети одлуку да се поништава наметнути, безуставни закон Педија Ешдауна о забрани располагања одређеном државном имовином Републике Српске.

Мислимо да је Република Српска једина надлежна за своју имовину. Ми ћемо понудити свим припадницима Оружаних снага, Бошњацима и Хрватима који се налазе на простору Републике Српске да наставе у новој структури. Ако неће, нека пређу у Федерацију, није то никакав проблем. Ми никога нећемо силом изгонити, даћемо рок, али мора да буде јасно да ћемо ми да управљамо тим објектима, да ће имати своје правило поступања, употребе, страже“, рекао је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар