Федерација/БиХ

Додик: Тужни датум у БиХ – 1. март – признају само Сатлер и Бошњаци

„ПРОШЛО ЈЕ ВРЕИЈЕМЕ КАДА СУ НЕКИ ИЗ СВИЈЕТА БИЛДАЛИ МИШИЋЕ НА СРБИМА И СРПСКОЈ“
  • Загледани смо у ЕУ и наше опредјељење јесу европске интеграције, али не ЕУ која убиство српског свата и почетак прогона Срба из Сарајева промовише у празник

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је крајње вријеме да поједини представници међународне заједнице сагледају стварно стање у БиХ и увиде ко су ти који промовишу мир, демократију, поштовање међународног права, а ко покушава да намеће рјешења и своја правила понашања.

На молбу да прокоментарише данашњу изјаву шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера поводом тзв. дана независности БиХ, Додик је рекао да је очигледно да Сатлер заобилази чињенице и истину о БиХ, те једнострано посматра и прошлост и садашњост.

Сатлер се отворено ставља у улогу врховног пресудитеља и сувереног оцјењивача што представља сумрак јавно изговорене ријечи. Острашћено промовисање политике која је потпуно ван реалног стања ствари веома је погрешно, али и опасно“, истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да Сатлер данашњом изјавом промовише 1. март, црни дан за српски народ, проглашавајући га празником, додавши да тај тужни датум у БиХ признају само он и Бошњаци.

Јохан Сатлер

„Оно што је посебно трагично и нелогично за некога ко се, бар на ријечима, залаже за поштовање међународног права, демократију и европске вриједности, јесте да убиство невиног човјека у Сарајеву које је било увод у крвави рат назива празником. На тај начин испада да Сатлер подржава тај чин милитаризације БиХ који се претворио у жестоки грађански рат“, указао је Српски члан Предсједништва БиХ .

Додик је нагласио да је прошло вријеме када су поједини представници међународне заједнице „билдали своје мишиће на Србима и на Републици Српској“.

Он је поручио да је Република Српска одлучна у очувању мира и стабилности, те да је дијалог и преговарачки сто њено једино средство борбе да се дође до рјешења и консензуса о свим спорним питањима на добробит два ентитета и три конститутивна народа у БиХ.

„Република Српска је увијек на страни мира, дијалога, поштовања воље свих који живе у БиХ, али то тражи и од других. Ми никоме ништа не намећемо. Желимо да идемо напријед, да се развијамо и омогућимо бољи живот свим људима. Загледани смо у ЕУ и наше опредјељење јесу европске интеграције, али не ЕУ која убиство српског свата и почетак прогона Срба из Сарајева промовише у празник“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар