Федерација/БиХ

Додик: У БиХ се мора успоставити војна структура у којој нико не може да доминира

НАГЛАСИО: ТО МОРА БИТИ И ОСИГУРАНО И У ВОЈНИЧКОМ САСТАВУ И НА ПЛАНУ КОМАНДОВАЊА
  • „Тражим механизам у којем нико неће изгубити, јер не желим да на крају пута гледам муслиманску војску. Нудим да се бројност Оружаних снага БиХ утврди на пет хиљада, да се јасно одреди број припадника Срба, Хрвата и Бошњака, да они то попуне. Ако се успостави та структура, онда не треба Војска Републике Српске“
  • Све наше политике смо јасно дефинисали, оне се неће промијенити, сва та арогантна сила која иде с друге стране – не помаже, него одмаже. Странци БиХ одржавају у стању колоније већ 25 година и није тачно да је сада криза највећа јер је БиХ стално у кризи
  • Немамо намјеру да одустанемо од наших интереса и циљева, на добре намјере одавно не рачунамо
  • „Сва обавјештајна структура БиХ усмјерена је да прати политичке представнике Срба и Хрвата и да их пакује у неке правосудне процесе, а од нас се очекује да идемо завезаних очију. Ништа није у реду, ако некоме ваља, нека ужива у томе!“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се у БиХ мора успоставити војна структура у којој нико не може да доминира већ да сва три народа буду једнако заступљена и када је ријеч о војничком саставу и у погледу команде.

Сада имамо ситуацију да значајан проценат Хрвата не жели да иде и не може да попуни квоте које припадају Хрватима, Срби исто тако. Доћи ћемо у позицију да ће неко у неком тренутку исфорсирати да то попуне Бошњаци, што није добро“, рекао је Додик новинарима у Мостару.

Истакао је да је примарно за то да се БиХ демилитаризује, да тражи да се направи механизам у којем нико неће изгубити, јер не жели да на крају пута гледа муслиманску војску.

„Нудим да се број састава Оружаних снага утврди на пет хиљада, да се јасно одреди број припадника Срба, Хрвата и Бошњака, да они то попуне, да се успостави та структура, онда не треба Војска Републике Српске“, рекао је Додик.

Ако Бошњаци желе ову БиХ, према ријечима Додика, морају да разговарају са Србима и Хрватима, а изразио је и жељу да се ово ријеши, али не по вољи да то буде централизована бошњачка или нека друга земља, већ да буде равноправност свих конститутивних народа.

Све наше политике смо јасно дефинисали, оне се неће промијенити, сва та арогантна сила која иде с друге стране не помаже, него одмаже“, истакао је Додик.

Подсјетио је да странци БиХ одржавају у стању колоније већ 25 година и нагласио да није тачно да је сада криза највећа јер је БиХ стално у кризи.

Немамо намјеру да одустанемо од наших интереса и циљева, на добре намјере одавно не рачунамо“, рекао је Додик.

Без намјере да лицитира ко је кривац, а ко је нешто допринио, Додик сматра да ће бошњачка политичка елита на крају бити та која је крива зато што није уважила легитимне захјеве хрватског народа за адекватно представљање јер није и неће да поштује Устав БиХ већ се арогантно и игнорантски односи према свим примједбама.

Он је подсјетио на одлуку Уставног суда БиХ да неки припадници Оружаних снага могу да носе браде. „У таквим структурама не можемо да будемо присутни“, додао је.

Додик је рекао да је болно сједити са Бакиром Изетбеговићем ишчекујући да се нешто ријеши, а ничега нема, те нагласио како је у БиХ много неријешеног.

Указао је да је сва обавјештајна структура усмјерена да прати политичке представнике Срба и Хрвата и да их пакује у неке правосудне процесе, а од нас се очекује да идемо завезаних очију.

„Ништа није у реду, ако некоме ваља, нека ужива у томе“, рекао је Додик и указао да директор ОБА има двије дипломе, а да ниједну не показује, док закон каже да је само довољна једна, а он није показао ниједну.

Изабран сам у име Срба и Републике Српске, чије интересе заступам

Српски члан Предсједништва БиХ поручио је да санкције не рјешавају проблем и да је он изабран у име Срба и Републике Српске да заступа њене интересе, што ће наставити да ради.

Осврнувши се америчке санкције, Додик је рекао да не зна због чега толико желе да разговарају са њим, подсјећајући на веома честе сусрете у посљедње вријеме.

„У Бајденовој администрацији је много људи који су направили каријере на БиХ и они сада хоће поново да реафирмишу исто што није успјело 25 година и онда траже кривца, а они су једини криви“, изјавио је Додик новинарима у Мостару.

Они су кривци, додао је, што БиХ никада није профункционисала, као и да се тражи одговор на питање од милион долара да ли то раде намјерно или случајно?

Додик сматра да раде намјерно да се ова земља никада не конституише, те наводи да би БиХ, да су се овдје држали Устава, до сада имала процедуре и знало би се шта ради ниво БиХ, а шта остали нивои и никада не би било проблема.

„Овако сваки дан неко нешто оспорава, нешто хоће да отме, некоме да дода“, додао је Додик.

Додик је навео да је Америка моћна земља, али да је он изабран у име Срба и Републике Српске да заступам њене интересе и заступаће их и даље.

Са САД немам ниједан проблем на далеким океанима или било гдје, они овдје долазе са мишљењем како треба да изгледа наш живот и ако им се то не свиђа онда то покушавају да сломе, ако Срби нису ратни злочинци, онда смо у некој врсти корупције и онда се креира нека ситуација“, рекао је Додик.

Навео је и да би било фер да је савјетник америчког државног секретара Дерек Шолет рекао шта му је он рекао, али није желио да препричава тај разговор.

Истакао је да је добро да се разговара, као и да све чини јавно, допало им се то или не.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар