Федерација/БиХ

Додик: За европски смо пут БиХ, али ако Шмит ишта учини – нема ништа ни од договора ни од европског пута

САРАЈЕВО: НОВИ САСТАНАК ЛИДЕРА СТРАНАКА ПАРТНЕРА У ВЛАСТИ НА НИВОУ БиХ
  • Предсjедник РС: Договорено је формирање радних група чији је циљ усаглашавање три закона – закона о суду, закона о сукобу интереса и Изборног закона. Ако могу наши партнери да иду са Шмитовим одлукама или само својим, онда нека иду. Ми у томе нећемо учествовати, шта год то било
  • „ЕУ треба, нагласио је, да одреди конкретан датум преговора. Ако нам дају преговоре, а не дају датум, ништа нам нису дали. Ако нема датума, онда се ЕУ играла са нама. Ако нема датума, онда БиХ наставља да буде колонија која нема суверенитет да води преговоре“
  • Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган ЧОВИЋ: Реално је да се у наредних седам дана усагласе три закона и да, ако се то деси, састанак партнера у власти буде одржан крајем идуће седмице у Мостару
  • Поред Додика и Човића, састанку у Сарајеву присуствовали су и лидери Тројке коју чине предсједници СДП-а Нермин Никшић, Народа и правде Елмедин Конаковић и Наше странке Един Форто. Састанку су присуствовали и потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић и Радован Вишковић, као и предсједници Уједињене Српске Ненад Стевандић и Демоса Недељко Чубриловић

У САРАЈЕВУ је одржан састанак лидера странака партнера у власти на нивоу БиХ на којем је договорен Закон о спречавању прања новца и финансирању терористичких организација, као и три радне групе које би требало да усагласе законе о сукобу интереса, судовима и Изборни закон.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је након састанка да је СНСД опредијељен за европски пут БиХ који не подразумијева наметања лажог високог представника.

Додик је поручио да, уколико Шмит ишта учини, договори са састанака не важе и у том случају нема европског пута за БиХ.

– Ако могу да иду с његовим одлукама или само својим, онда нека иду. Ми у томе нећемо учествовати, шта год то било – истакао је он.

Додик је потврдио да је договорено формирање радних група чији је циљ усаглашавање три закона – закона о суду, закона о сукобу интереса и Изборног закона, додајући да је увјерен да је могуће доћи до усаглашеног текста закона.

– Закон о сукобу интереса на нивоу институција БиХ неће третирати сукоб интереса на нижим нивоима власти, они ће донијети своје законе. Око закона о судовима има конфузија, има више текстова и радна група требало би то да усагласи – рекао је Додик.

Када је ријеч о Закону о спречавању прања новца и финансирања терористичких организација, Додик је изразио увјерење да ће тај закон бити усаглашен и усвојен.

– Он подразумијева и да се у априлу стави на дневни ред закон о Уставном суду БиХ и избору домаћих судија – рекао је Додик.

Он је рекао да би ЕУ требало да одреди конкретан датум преговора.

– Апел ЕУ – ако нам дате преговоре, а не дате датум, ништа нам нисте дали. Ако нема датума, онда се ЕУ играла са нама. А ако нема датума, онда БиХ наставља да буде колонија која нема суверенитет да води преговоре – поручио је Додик.

Нагласио је да се Устав мора поштовати и да су с тим сагласни сви партнери у власти.

– Имамо усаглашен Закон о спречавању прања новца и Фронтексу, идемо да завршимо и ове законе – истакао је Додик.

Фото: СРНА

Лидер СДП-а Нермин Никшић рекао је да су представници странака које чине власт на нивоу БиХ договорили Закон о спречавању прања новца, као и три радне групе које би требало да усагласе законе о сукобу интереса у институцијама БиХ, о судовима и изборни закон.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да је реалан термин да се у наредних седам дана усагласе три закона и да ће, ако се то деси, састанак партнера у власти бити одржан крајем идуће седмице у Мостару.

Поред Додика, Никшића и Човића, састанку у Сарајеву присуствовали су и лидери „Тројке“ коју чине предсједници СДП-а Нермин Никшић, Народа и правде Елмедин Конаковић и Наше странке Един Форто.

Састанку су присуствовали и потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић и Радован Вишковић, као и предсједници Уједињене Српске Ненад Стевандић и Демоса Недељко Чубриловић.

Присутни су били и министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир, министар правде Српске Милош Букејловић, те министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

 

Додик: Странце у Уставном суду БиХ да замјене три судије које ће бирати ПС БиХ

  • Предсједник РС: Када смо причали прошли пут, речено је да свако може да има свој приједлог. Можда ћемо ми предложити неког Руса, а можда ће бошњачка страна предложити Американца и ако Парламентарна скупштина донесе одлуку да то тако иде, то ће тако и бити

ПРЕДСЈЕДНИК Српске Милоерад Додик рекао је да треба донијети закон да се судије у Уставном суду БиХ бирају тако што би се потврдила уставна одредба да Република Српска бира два, Федерација БиХ четири, а три Парламентара скупштина БиХ, те да ће то бити и приједлог.

– Када смо причали прошли пут, речено је да свако може да има свој приједлог. Можда ћемо ми предложити неког Руса, а можда ће бошњачка страна предложити Американца и ако Парламентарна скупштина донесе одлуку да то тако иде, то ће тако и бити – рекао је Додик.

Он је рекао да се залаже да све буде у служби грађана, па тако и овај закон.

– Ми смо тај закон већ предложили и доставили нашим партнерима. Да се онако, како се бирају и чланови Централне изборне комисије, спроведе процедура и за ову тројицу. То подразумијева да се формира ад хок парламентарна комисија која ће спровести процедуру за утврђивање приједлога који ће доћи на Представнички и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ – рекао је Додик након састанка лидера парламентарних странака које чине већину на нивоу БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар