Федерација/БиХ

Додик затражио од Ађијуса да Караџића не шаље ни у један британски затвор

ПРЕДОЧИО МУ ДА ЈЕ ТРЕБАЛО ДА УВАЖИ АРГУМЕНТЕ ОДБРАНЕ И ДА ОДЛУКУ ОДМАХ ПОВУЧЕ
  • Написао предсједнику Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Кармелу АЂИЈУСУ: Са Ваше стране не постоје никакве додатне и повјерљиве гаранције да ће у енглеском затвору бити заштићена његова елементарна људска и грађанска права и да неће бити изложен реваншизму одређених других група затвореника

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ БиХ Милорад Додик позвао је председника Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Кармела Ађијуса да преиспита своју одлуку да први председник РС Радован Караџић издржава казну затвора у Великој Британији.

Додик је то навео у писму које је упутио Ађијусу, након што је Међународни суд у Хагу одбио приговор одбране Караџића да он буде упућен у Велику Британију на издржавање казне доживотног затвора.

Користим ову прилику да изразим дубоку забринутост поводом Ваше одлуке да први председник Републике Српске, господин Радован Караџић издржава казну затвора у Великој Британији. Жалим што нисте узели у обзир последњи приговор који Вам је упутио адвокатски тим господина Караџића у којем су садржани бројни аргументи због којих је требало да ову одлуку одмах повучете“, навео је Додик.

Он је упозорио да ће физичка безбедност Караџића бити „апсолутно угрожена“ уколико буде премјештен у било који затвор у Великој Британији.

Са Ваше стране не постоје никакве додатне и повЈерљиве гаранције да ће у енглеском затвору бити заштићена његова елементарна људска и грађанска права и да неће бити изложен реваншизму одређених других група затвореника“, написао је Додик.

Додик је затражио од Адијуса да још једном преиспита своју одлуку и пошаље Караџића у неки други затвор у Европи.

Члан Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић оштро је критиковао Додика због писма Адијусу.

Не желим улазити у то хоће ли Милорад приватно писати судијама суда који иначе већ годинама не признаје и јавно се стављати на страну ратног злочинца. Чак ми је можда и драго да то ради. Ако има неко у свијету да не зна какав је, да сазна кроз оваква писма. Међутим, злоупотребио је институцију Предсједништва Босне и Херцеговине, а то је недопустиво, јер ово није став Предсједништва и државе Босне и Херцеговине“, рекао је Комшиц.

Додао је да ће свима упутити упозорење да Милорад Додик не пише у име Предсједништва БиХ.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар