Федерација/БиХ

Додик затражио смјену министра одбране БиХ Сифета Поџића

ЗБОГ САМОВОЉНОГ – МИМО ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ - ОТКАЗИВАЊА ВОЈНЕ ВЈЕЖБЕ СА ВОЈСКОМ СРБИЈЕ
  • Из кабинета српског члана Предсједништва БиХ саопштено да је вјежбу на Мањачи могло да откаже само Предсједништво БиХ, а да је Поџић прекршио Устав БиХ и повукао једнострани потез који повлачи дисциплинску и/или кривичну одговорност према Кривичном закону БиХ, Закону о управи БиХ, те законима о Савјету министара, о министарствима БиХ и Закону о државној служби у институцијама БиХ

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик затражио је смјену министра одбране БиХ Сифета Поџића због непоштовања Устава БиХ, јер је отказао војну вјежбу Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи код Бањалуке, иако то може да учини само Предсједништво БиХ које је једино надлежно за вођење спољне политике.

У саопштењу Кабинета српског члана Предсједништва БиХ наведено је да је Поџић овом самовољном одлуком прекршио Устав БиХ.

У Уставу БиХ је изричито наведено да је службено (дипломатско) дјеловање према другим државама или међународним организацијама са позиције/става за који државни функционер припадајућег ранга објективно зна или мора да зна да Предсједништво није заузело став или није га одобрило, односно да не припада обиму овлаштења које му је (претходно: генерално или ад хок) додијељено од Предсједништва.

Такође, овај једнострани потез Поџића повлачи дисциплинску и/или кривичну одговорност према Кривичном закону БиХ (Злоупотреба положаја или овлаштења и Несавјестан рад у служби), Закону о управи БиХ (Одговорност руководиоца органа управе и његовог замјеника), те законима о Савјету министара, о министарствима БиХ и Закону о државној служби у институцијама БиХ.

Сифет Поџић

Прекршена је и Бечка конвенција о уговорном праву и то Члан 46 – Одредбе унутрашњег права у вези са способношћу за закључење уговора и Члан 47 – Посебна ограничења на овлаштење да се изрази сагласност државе, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је јуче Срни да Поџић није имао право да откаже војну вјежбу Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи код Бањалуке, јер то може да учини само Предсједништво БиХ.

Он је нагласио да се Поџић није ни обратио нити се консултовао са Предсједништвом БиХ.

– Очигледно је да се консултовао са Џаферовићем и Комшићем, јер не могу да вјерујем да би он сам смио тако нешто да уради – рекао је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар