Федерација/БиХ

Дом народа ПС БиХ већипом гласова затражио смјену Бисере Турковић

НА ИНИЦИЈАТИВУ ЧЕТИРИ ДЕЛЕГАТА ИЗ КЛУБА ХРБАТСКОГ НАРОДА
  • Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Драган ЧОВИЋ: Више пута је тражено да се парламенту достави извјештај о раду Министарства иностраних послова, а то никада није учињено. Ја мислим да она /Бисера Турковић/ никада ништа није ни урадила самоиницијативно, него у договору са странком“
  • Делегат Клуба српског народа Душанка МАЈКИЋ: Она је као министар све радила по страначким инструкцијама. Она не поштује никога. Не поштује ни Предсједништво БиХ, ни Савјет министара, ни овај парламент. Наша је несрећа што нисмо могли донијети закон о иностраним пословима. Турковићева није била наш министар. Два народа је не доживљавају као свог министра“
  • Замјеник предсједавајућег Дома народа Бакир ИИЗЕТБЕГОВИЋ: Турковићева све обратно од онога што је наведено у иницијативи. Ничега самовољног у њеном дјеловању нема, нити доказа да је радила ишта мимо закона“

ДОМ народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас иницијативу којом се предлаже Савјету министара да покрене поступак за смјену министра иностраних послова Бисере Турковић.

Подносиоци иницијативе су делегати Клуба хрватског народа Драган Човић, Лидија Брадара, Марина Пендеш и Бариша Чолак.

Шеф Клуба делегата хрватског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лидија Брадара је на почетку сједнице у име ХДЗ-а и СНСД-а затражила да се покрене иницијатива за смјену Турковићеве због „самовољног ванинституционалног дјеловања“ чиме је нанијела штету БиХ.

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Драган Човић подсјетио је током расправе да је више пута тражено да се парламенту достави извјештај о раду Министарства иностраних послова, а да то никада није учињено.

„Ја мислим да она /Бисера Турковић/ никада ништа није ни урадила самоиницијативно, него у договору са странком“, рекао је Човић и додао да се никада неће сазнати колико је људи у Министарству инстраних послова запослено по уговору о дјелу.

Он је предложио да предсједавајући Савјета министара што прије иницијативу за смјену Турковићеве достави у парламентарну процедуру.

Делегат Клуба српског народа Душанка Мајкић рекла је да није изненађена ставом СДА који брани Турковићеву, јер је она „министар који је радио све по страначким инструкцијама“.

„Она не поштује никога. Не поштује ни Предсједништво БиХ, ни Савјет министара, ни овај парламент. Наша је несрећа што нисмо могли донијети закон о иностраним пословима“, рекла је Мајкићева и додала да је то Турковићева искористила.

„Турковићева није била наш министар. Два народа је не доживљавају као свог министра“, оцијенила је она.

Мајкићева је рекла да је иницијатива за смјену Турковићеве „освета оних који нису имали прилику да буду заштићени тамо гдје су требали бити“.

Делегат Клуба бошњачког народа Асим Сарајлић сматра да је неутемељено образложење предлагача иницијативе да је Турковићева дјеловала самостално, без усклађеног институционалног дјеловања.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Бакир Изетбеговић рекао је да је Турковићева све обратно од онога што је наведено у иницијативи.

„Ничега самовољног у њеном дјеловању нема“, рекао је Изетбеговић, тврдећи да нема доказа да је Турковићева радила ишта мимо закона.

Делегат Клуба хрватског народа Марина Пендеш каже да Турковићева никада није заступала сва три конститутивна народа у БиХ.

„Хрвате никада није заступала“, констатовала је Пендеш.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар