Главно Федерација/БиХ

Џаферовић пресуду Караџићу користи да докаже да је Српска „Милошевићев пројекат“

НА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈИ У САРАЈЕВУ РЕКАО ДА ТУ ПРЕСУДУ НЕ ДОЖИВЉАВА КАО ПРЕСУДУ СРПСКОМ НАРОДУ

БОШЊАЧКИ члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је данас у Сарајеву да је првог предсједника Републике Српске Радована Караџића „стигла заслужена казна“ и да све жртве његових злочина могу бити задовољне.

Џаферовић је на конференцији за новинаре рекао да хашке пресуде Караџићу и другим представницима ратног политичког и војног руководства Републике Српске не доживљава као пресуду српском народу, већ „политичком пројекту који је креирао режим Слободана Милошевића у Београду“, а који су у БиХ проводили Караџић и командант Војске Републике Српске Ратко Младић.

Џаферовић је оцијенио да је „свима у БиХ потребно суочавање са чињеницама које је утврдио суд у Хагу“.

„Повјерење се не може градити на негирању, оправдавању и слављењу злочина и злочинаца, већ одрицању од те политике“, закључио је Џаферовић.

Он је изразио жаљење што пресудом Караџићу, уз Сребреницу, није обухваћено још седам општина у БиХ.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу другостепеном пресудом осудио је Караџића на казну доживотног затвора.

Другостепена пресуда изречена је након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар