Федерација/БиХ

Фон дер Лајен у Сарајеву: Отварамо врата тржишта ЕУ за седам важних сектора БиХ

ПРЕДСЈЕДНИЦА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ У САРАЈЕВУ СА ПРЕМИЈЕРИМА ХРВАТСКЕ И ХОЛАНДИЈЕ
  • ЛАЈЕН: Потребно нам је да видимо усвајање још неких закона. Интензивно смо разговорали и на тему „Плана раста“. То БиХ може донијети једну милијарду евра
  • Андреј ПЛЕНКОВИЋ: Ништа није случајно, па ни овај састанак, а он је плод дуготрајних разговора, али и подстицај да се донесу одређени закони. И онда у извјештају 21. марта у Бриселу да се створе предуслови да се добије консензус од 27 држава о приступању БиХ ЕУ
  • Марк РУТЕ: Морамо бити искрени и рећи да је остало још пуно посла како би се дошло до степена испуњавања свих услова, али се иде напријед. Европска комисија је ту да пружи подршку на том путу и зато смо овдје

ПРЕДСЈЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је данас у Сарајаву да је БиХ постигла одређени напредак на путу ка Европској унији.

– Потребно нам је да видимо усвајање још неких закона. Интензивно смо разговорали и на тему „Плана раста“. Ту отварамо врата за седам важних сектора, да могу да дјелују на заједничком европском тржишту. Они могу донијети једну милијарду евра БиХ – истакла је Фон дер Лајен на конференцији за новинаре.

Навела је да би тада очекивани раст БДП-а у БиХ био 10 одсто.

– Велика прилика је пред БиХ, али и пред ЕУ, јер она је некомплетна без западног Балкана – додала је фон дер Лајен.

У овом тренутку желим исказати оптимизам и увјерење када је у питању отварање преговора БиХ са ЕУ, као и подршка Хрватске и Холандије на том путу, рекла је предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто након састанка са фон дер Лајен.

Навела је да је на данашњем састанку информисала колеге из ЕУ шта је БиХ урадила протекле годину на том путу.

– Имали смо 59 сједница Савјета министара. Желим се захвалити и на састанку политичких лидера протекле седмице, на којима су договорени правци дјеловања у наредном периоду. Од 13 приједлога закона, њих шест је усвојено у Парламентарној скупштини БиХ – навела је Кришто на конференцији за новинаре.

Навела је да очекује од ЕУ да настави подржавати све позитивне процесе унутар БиХ.

– Очекујем да имамо и приједлог буџета за 2024. годину, што је веома важно на нашем европском путу – додала је она.

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић истакао је да је Хрватска годинама уназад најчвршћи пријатељ БиХ на њеном европском путу.

– Ништа није случајно, па ни овај састанак, а он је плод дуготрајних разговора, али и подстицај да се донесу одређени закони. И онда у извјештају 21. марта у Бриселу да се створе предуслови да се добије консензус од 27 држава о приступању БиХ ЕУ. На темељу онога што смо чули уз подршку свих нас, мислим да ћемо добити све аргументе да одлука у Бриселу буде позитивна – рекао је Пленковић на конференцији за новинаре.

Предсједник Владе Холандије Марк Руте истакао је задовољство Холандије да помогне БиХ на путу ка ЕУ.

– Јачати демократију и владавину права, јер свима је интерес да БиХ заузме своје мјесто за столом у европској породици. Морамо бити искрени и рећи да је остало још пуно посла како би се дошло до степена испуњавања свих услова, али се иде напријед. Европска комисија је ту да пружи подршку на том путу и зато смо овдје – навео је Руте.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар