Одабрано Федерација/БиХ

Галијашевић: Додик тражењем комисије за намјенску индустрију спасава и уставни поредак БиХ

ПЕТ ВОЈНИХ ФАБРИКА У ФБиХ ЈЕ ПОД НАДЗОРОМ ОБАВЈЕШТАЈНЕ ЕКСПОЗИТУРЕ САД „ХОВЕЛ МАШИН“
  • „Не знам како ће бити примљен тај приједлог, али бих га ја, да сам на мјесту сарајевских власти, примио као добронамјерну понуду и покушај спасавања уставног поретка и међународног образа земље, јер ово што БиХ ради је срамота“
  • „Шта би се догодило да је Додик рекао: `Или ћете довести у оквире закона намјенску индустрију, онако како је Дејтон одредио, или ћемо ми из Србије, из Крагујевца, Чачка, Ужица довести намјенску индустрију, па ћемо и ми производити `за не дај Боже`… Или ћемо тражити од Израела да нам помогне, или од Русије или од других држава…“
  • „Кад погледате намјенску индустрију у државама којима БиХ продаје оружје, видите да њима то оружје уопште не треба, али је далеко лакше пласирати паравојним формацијам. У ствари, муслимани са Блиског истока се убијају оружјем, муницијом, ракетним системим  попут ракетног бацача од 40 милиметара и другим врстама наоружања које долази управо из БиХ“

СТРУЧЊАК за безбједност Џевад Галијашевић оцијенио је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик показао велику одмјереност и толеранцију, поручивши да би, због јачања међусобног повјерења у БиХ, било добро да буде формирана заједничка комисија ентитетских влада која би утврдила чињенице о производњи оружја и муниције у Федерацији БиХ.

Он сматра да предсједник Републике Српске, позивом за формирање заједничке комисије, спасава образ и уставни поредак БиХ.

„Не знам како ће бити примљен тај приједлог, али бих га ја, да сам на мјесту сарајевских власти, примио као добронамјерну понуду и покушај спасавања уставног поретка и међународног образа земље, јер то што БиХ ради је срамота. Е сад, друга је димензија пријетња како ми правимо оружје за неки будући рат, односно `за не дај Боже`, како каже Бакир Изетбеговић. То је сулуда реторика, то је нешто што је чисто ратно хушкање“, рекао је Галијашевић за „Спутњик“.

Он каже да је Додиков приједлог – „приједлог Вилија Бранта из Бањалуке“.

„Далеко је очекиваније било да из Бањалуке запријете и кажу: `Изетбеговићу, не можете тако радити, не можете продавати оружје гдје га продајете, тамо страдају цивили од наоружања из БиХ, то је противно законима БиХ и мора се посједовати информација о крајњој дестинацији на коју је оружје дошло`. Мора постојати оцјена обавјештајне службе да то оружје неће ићи у подручја захваћена немирима, сукобима или ратовима. Мора бити гаранције да неће бити дио међуетничких конфликата. А у ствари, оружје из БиХ иде само ту“, нагласио је Галијашевић.

Према његовим ријечима, Додик је практично позвао Изетбеговића и бошњачку власт и поручио им: „Хајде да више не будемо злоупотријебљени, хајде да не кршимо конвенције ОЕБС-а, резолуцију УН и да не извозимо то наоружање у ратом захваћена подручја и она у којима постоје међуетнички сукоби, тамо гдје то оружје може убијати невине људе или продужити и увећати страдање“.

Галијашевић наглашава да се о тој теми може разговарати и пуно другачије и пита шта би се догодило да је Додик рекао: „Или ћете довести у оквире закона намјенску индустрију онако како је Дејтон одредио или ћемо ми из Србије, из Крагујевца, Чачка, Ужица довести намјенску индустрију, па ћемо и ми производити `за не дај Боже`“.

„… Или ћемо тражити од Израела да нам помогне, или од Русије или од других држава. Дакле, замислите како би таква оријентација изгледала и колико би то, у ствари, било на линији онога што Бакир Изетбеговић жели, а то је конфликт“, рекао је Галијашевић.

Он је појаснио да је предсједник Српске предложио умјерену варијанту заједничког надзора над оним што је утврђено Дејтонским споразумом и подсјетио да је Дејтоном утврђено да намјенска индустрија у земљи производи оружје или за међународну трговину или за потребе оружаних снага БиХ.

„И ту онда говоримо о потпуном надзору са заједничког нивоа. Одобравање међународне трговине оружјем захтијева активност и Министарства спољне трговине у Савјету министара и Министарства иностраних послова, и појединих безбједносних агенција са заједничког нивоа, као што је агенција за нуклеарну енергију и атомско-биолошку и хемијску опасност, и појединих агенција попут Обавјештајно-безбједносне агенције“, указао је Галијашевић.

Он је подсјетио да је пет фабрика у Федерацији БиХ практично под контролом СДА и једне, како ју је назвао, обичне занатске радионице, у ствари обавјештајне експозитуре САД назване „Ховел машин“ која је склопила уговор са намјенском индустријом о стратешком партнерству у обезбјеђивању купаца.

„Тај уговор је раскинула фабрика `Игман Коњиц“ и она практично није дио овог аранжмана“, прецизирао је Галијашевић.

Он је навео да се за потребе америчких ратова у Авганистану, Ираку, Сирији наручује оружје из БиХ, а те наруџбине прије свега прави Саудијска Арабија која наоружава „Нусра фронт“ и Ал Kаиду, а затим углавном исламске земље, попут Турске и Египта.

„Кад погледате намјенску индустрију у овим државама, видите да њима то оружје уопште не треба, али је у транзиту далеко лакше пласирати оружје до паравојних формација, до параполицијских снага. У ствари, муслимани са Блиског истока се убијају оружјем, муницијом, ракетним системима попут ракетног бацача од 40 милиметара и другим врстама наоружања које долази управо из БиХ“, рекао је Галијашевић.

РТРС

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар