Федерација/БиХ

Галијашевић: Ескобар пријети само Републици Српској јер је дубока веза СДА и Америке

ВАШИНГТОН САНКЦИЈЕ ТЕРОРИСТИМА ИЗ БиХ НИКАДА НИЈЕ НИ ПОКУШАО ДА УВЕДЕ
  • „Док се његова посјета надвила као тежак и пријетећи облак над Републиком Српском, Федерација БиХ је могла да одахне, и то с правом, увјерена да никада неће одговарати ни за једног свог штићеника који је сијао смрт по свијету, не изузимајући ни Америку“

СТРУЧЊАК за безбједност Џевад Галијашевић оцијенио је да је посјета БиХ замјеника помоћника америчког државног секретара за западни Балкан Габријела Ескобара још једна потврда упадљиве и дубоке везе између СДА и САД.

„Док се његова посјета надвила као тежак и пријетећи облак над Републиком Српском, Федерација БиХ је могла да одахне, и то с правом, увјерена да никада неће одговарати ни за једног свог штићеника који је сијао смрт по свијету, не изузимајући ни Америку“, рекао је Галијашевић Срни.

Галијашевић је упитао шта ли се крије у данајским даровима изасланика САД задуженог за Балкан, који је за СДА, како је рекао, човјек не само за „унутрашња питања“, већ и за прикривања оних ван граница БиХ.

Стручњак за безбједност подсјетио је да од 1991. године, захваљујући СДА, БиХ важи за центар свјетског тероризма.

„У другом мјесецу 1996. најважнија Ал Каидина` војна формација на планети – одред `Ел муџахедин` бројао је 1.774 војника, међу њима је било немало проповједника“, рекао је Галијашевић.

Он је навео да су се „ратници џихада“, послије рата, плански и уз подршку западних обавјештајних служби, распоредили по цијелом свијету, организујући терористичке акције.

Галијашевић тврди да су најважнији актери напада на куле близнакиње у Њујорку 11. септембра 2001. године посједовали држављанство БиХ и били учесници у рату деведесетих година прошлог вијека у БиХ.

Стручњак за безбједност истакао је и да они никада нису фигурисани као повод за санкције СДА, иако је доказана њихова веза и заједничка улога у свјетском тероризму.

„Отуда је тешко утврдити гдје се завршава СДА, а гдје почиње САД, те како Америка толерише убиства својих грађана страдалих од руке босанских терориста“, рекао је Галијашевић и додао да се „црни облак пријетњи надвија само над Републиком Српском“.

Џевад Галијашевић (Фото: УНС прес центар)

Он је подсјетио и на то да је, три мјесеца након напада 11. септембра, Сулејман Таловић у Солт Лејк Ситију усмртио пет особа прије него што је полиција убила њега, као и да је Адис Медуњанин, поријеклом из БиХ, проглашен кривим према свим тачкама оптужнице, укључујући ону за кориштење оружја за масовно уништење, неколико покушаја убистава и пружање подршке страној терористичкој организацији – Ал Каиди, чији је било члан.

„Ништа од овога неће бити тема за размишљање Ескобару. Санкције терористима из БиХ и са Косова никада америчка Влада није доносила, нити изрицала“, констатовао је Галијашевић.

Он је нагласио да СДА може да одахне јер је, „изгледа, њен мир гарантован количином проливене крви“.  

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар