Одабрано Федерација/БиХ

Галијашевић: На Озрену су 1995. почињена најмање 192 ритуална убиства са одсецањем глава

УКАЗУЈЕ ДА ЈЕ ПРАВИ КОМАНДАНТ ОДРЕДА ЕЛ МУЏАХЕДИН БИО – АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ
  • Стручњак из области борбе против тероризма и радикалног ислама Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ: Апсурдно је што је генералу Армије БиХ Сакибу Махмуљину пресуђено за само  једну одсечену главу. Очигледно је циљ да се и том пресудом сакрије чињеница да је 1995. године било масовних ритуалних одсецања глава Срба са Возуће
  • „У тако кратком временском року и на тако малом простору такве злочине нису чинили ни припадници Исламске државе или Ал Каиде“
  • Генерал Махмиљин је у оперативном смислу руководио одредом Ел муџахедин, али њихов прави и једини командант био је Али Изат, а управо тако су муџахедини називали Алију Изетбеговића

У ОБРАЗЛОЖЕЊУ пресуде генералу Сакибу Махмуљину, некадашњем команданту Трећег корпуса Армије БиХ, председавајући судског већа Зоран Божић је навео да су припадници одреда Ел муџахедин у заробљеничком логору “13. километар” убили најмање 52 заробљених припадника ВРС, од чега најмање једног одсецањем главе.

„Вести” су дошле у посед оригиналног документа са ексхумације неких од тих жртава на локацији Каменица – Завидовићи, коју је 2006. године спровела доктора Сабиха Бркић Силајџић, коју сврставају међу најпризнатије патологе у БиХ.

Она је обрадила седам тела, од којих је у шест случајева констатовала да су пронађени скелети без глава. Од тога, у једном случају глава је одсечена!

“Наредбом од дана 27. 06. 2006. године одређена сам за вештака из области судске медицине у поступку судскомедицинске обраде, узимања ДНА узорака и идентификације посмртних остатака ексхумираних од 21. 6 до 23. 6. 2006. године на локалитету Каменица (Шљункара) општина Завидовићи”, стоји у уводним напоменама налаза ове докторке, у којима се наводи да је након узимања узорака за ДНА анализу спровела “судскомедицински преглед, антрополошку и одонтолошку обраду”.

На основу те експертизе урађен је налаз који је у Зеничко-добојском кантоналном тужилаштву заведен у предмету КТА-248/06.

Истовремено, овај извештај је завршио и у Хашком трибуналу, где је заведен под бројем 06049529.

Прво тело које је прегледала заведено је под називом “Посмртни остаци означени ознаком Каменица број 1/1”.

У овом документу се наводи да су руке мушкарца старог између 20 и 30 година, високог 175-180 сантиментара, биле “везане средње дебелим канапом, а ноге везане тањом црном жицом”.

Антрополошком обрадом др Силајџић је утврдила следеће:

“Тело некомплетно, недостају: глава, доња вилица, кости обе шаке, кости десног стопала и већина костију левог стопала, вратни пршљенови од IV, те оба XII ребра. Тело шестог вратног пршљена у доњој половини одсечено равним глатким резом, више захватајући десну половину тела.”

Анализирајући могући узрок смрти, ова докторка је навела да је “смрт вероватно насилна и наступила је услед потпуног прекида континуитета вратне кичме, а које је довело и до одвајања главе од тела”.

И у фајлу “Посмртни остаци означени ознаком Каменица број 1/2”, које патолог описује као тело мушкарца старости од 20 до 30 година, висок између 190 и 195 сантиметара, стоји напомена да је пронађено без “главе, доње вилице, кости оба стопала, кости десне шаке и већине костију леве шаке”.

Од укупно седам пронађених тела, чак шест нису имала главе!

Стручњак из области борбе против тероризма и радикалног ислама, Џевад Галијашевић наводи да је апсурдно да је и поред овог документа Махмуљину пресуђено за само  једну одсечену главу.

– Очигледно је циљ да се и овом пресудом сакрије чињеница да је 1995. године било масовних, ритуалних одсецања глава Срба са Возуће. Па у тако кратком временском року и на тако малом простору такве злочине нису чинили ни припадници Исламске државе или Ал Каиде – истиче Галијашевић и додаје да је број тих ритуалних убистава много већи од оног који се налази у оптужници против генерала Махмуљина.

– Према до сада познатим подацима, на Озрену су током те 1995. године почињена најмање 192 ритуална убиства која су подразумевала и одсецање људских глава – закључује Галијашевић.

Трагови воде до Али Изата

Он каже да је процес против генерала Махмиљина доказао апсурд судства у БиХ.

– У свим процесима се сем непосредних починилаца откривају и њихови налогодавци. Генерал Махмиљин је у оперативном смислу руководио одредом Ел муџахедин, али њихов прави и једини командант био је Али Изат, а управо тако су муџахедини називали Алију Изетбеговића – наглашава Галијашевић.

Изостављен и “Мајски масакр”

Анализирајући пресуду, али и сам судски поступак против Махмуљина, Галијашевић указује да је Тужилаштво БиХ са списка окривљених изоставило не само бројне личности већ и неке од кључних догађаја.

– У оптужницу није уврштен “мајски масакр” Зеничког корпуса и муџахедина над 56 припадника прњаворске Лаке бригаде. У две офанзиве на Озрену нестало је укупно 113 бораца ВРС – каже Галијашевић и наводи да су на списку оптужених изостављени муџахедини: Абу Меалија, Ејмен Авад, Абу Хамза, Халид Шеик Мухамед…

https://www.vesti-online.com/nadena-tela-sest-srba-bez-glava/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар