Федерација/БиХ

Галијашевић: Никада нису укинуте ни забрањене радикалне организације којих у БиХ има преко 1.500

РАТНОХУШКАЧЕ ИЗЈАВЕ ДОЛАЗЕ УВИЈЕК ИЗ ВЕХАБИЈСКОГ ТАБОРА КОЈЕМ СУ НАЦИОНАЛНА ОСЈЕЋАЊА СТРАНА
  • Изјаве попут Ћеманове раније су давали имам Мухамед Хафизовић у оквиру Али-пашине џамије и главни имам у Козарцу Амир Мухић, а константно долазе и из џамије краља Фахда
  • Исламски теолог Митхад ЋЕЋАН на предавању објављеном на „Јутјубу“: Сљедећи покољ четника биће гори од свих претходних, за то се спремајте сто посто. Хоће ли бити рата – уопште није питање, то уопште није исправно питање. Питање је само – кад ће бити рата. Ја вам то гарантујем и Алахом вам се кунем

СТРУЧЊАК за безбједност Џевад Галијашевић изјавио је Срни да у БиХ није никада консеквентно спроведена забрана радикалних идеологија и да ратнохушкачка изјава исламског теолога Митхада Ћемана није ни прва ни посљедња пријетња ратом која долази из Сарајева и то увијек из истог вехабијског извора.

Када је ријеч о ширењу радикалних идеологија и вјерске мржње, Галијашевић је рекао да тиме треба да се позабаве безбједносне службе, Тужилаштво и Суд БиХ.

– Никада нису укинуте ни забрањене радикалне организације, којих има више од 1.500 у БиХ, а служе и за прање новца и финансирање оваквих активности – истакао је Галијашевић и додао да никада нису пресјечени токви финасирања лица која данас праве властите џамије и константно држе предавања о неким темама које немају ништа са практичним животом у БиХ.

Изјаве попут Ћеманове, каже Галијашевић, раније су давали имам Мухамед Хафизовић у оквиру Али-пашине џамије и главни имам у Козарцу Амир Мухић, а константно долазе и из џамије краља Фахда.

Џевад Галијашевић

Према његовим ријечима, увијек се види да је ријеч о радикалним исламистичким ратнохушкачким изјавама.

– Главно обиљежје вехабијског елемента је да су њима национална осјећања страна, не прихватају националну свијест ни национална осјећања, као нешто својствено муслиманима и да је ислам самодовољни идентитет. Нема мјеста за друга осјећања, осим тих вјерских исламских и нема других дужности осим обављања исламских – навео је Галијашевић.

Зато је, како је оцијенио Галијашевић, обраћање ових особа Бошњацима злонамјерно, а друштвене мреже су постале отворени простор за изношење оваквих идеја.

– Данас је Јутјуб канал пун коментара и изјава које дају радикални вјерски имами и тумаче све и свашта, говоре о разним појавама онако како их они разумију, као да је БиХ исламска држава и као да у њој живе само муслимани – нагласио је Галијашевић.

Он је рекао да у том смислу и треба посматрати пријетећу поруку коју је Ћеман упутио Србима и његово најављивање будућег рата.

Митхад Ћеман

– Замислите да неко ко припада исламу најављује рат, а ислам значи мир. Такви људи који најављују рат и крваве расплете босанскохерцеговачке драме заборављају да ће бити мир и сарадња између Срба, Хрвата и Бошњака и она ће бити без обзира каква искушења и какву штету нанијели овакви људи – рекао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, у тренутку када Бошњаци, Срби и Хрвати морају наћи пут до споразумијевања, фанатици и лудаци говоре само о будућим ратовима и новим сукобима.

Ћеман је рекао на предавању које је објављено на „Јутјубу“ да ће „сљедећи покољ четника бити гори од свих претходних, за то се спремајте сто посто“.

– Хоће ли бити рата – уопште није питање, то уопште није исправно питање. Питање је само – кад ће бити рата. Ја вам то гарантујем и Алахом вам се кунем – рекао је Ћеман на предавању у организацији Омладинског удружења „Темпо“ из Вогошће, чији се лого налази иза Ћемана.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар