Федерација/БиХ

ХНС: Алармантна је количина екстремизма и говора мржње појединих бошњачких лидера

СВИХ 12 ХРВАТСКИХ ПОЛИТИЧКИХ ПАРТИЈА СТАЛО ИЗА ПИСМА ЈАВНОСТИ И „МЕЂУНАРОДНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ“
  • „Њихова намјера је отимање уставом гарантованих мјеста која припадају хрватском конститутивном народу и осталима у Дому народа ФБиХ. Тај модел се одвија по узору на узурпације у Предсједништву БиХ, а које нам пријете и овај пут“
  • „Позиви на насилне протесте и сукобе не смију се толерисати. Изражавамо забринутост због могућих насилних инцидената… Милитаристичке изјаве поништавају сав досадашњи напредак у промоцији демократије те изградњи мира и државе БиХ“

ПРЕДСЈЕДНИЦИ свих 12 странака окупљених у Хрватском народном сабору (ХНС) БиХ упутили су данас писмо јавности и представницима међународне заједнице у коме су истакли да „ових дана свједочимо изузетно агресивној и дубоко забрињавајућој реторици бошњачког политичког водства поводом најава Канцеларије високог представника (ОХР) о измјенама Устава ФБиХ и Изборног закона“.

– Очекујемо како ће се спровести Одлука Уставног суда БиХ У-23/14 (предмет Љубић) и тиме зауставити грубо кршење основних начела демократије и владавине права. Систем паритета и подјеле власти између представника конститутивних народа и свих других грађана у складу с Вашингтонским и Дејтонским споразумом основ су политичке стабилности БиХ – наведено је у писму ХНС-а.

Додали су да држе да је слобода говора темељно људско и демократско право сваког појединца.

– Међутим, забринути смо због алармантне количине екстремизма и говора мржње коју шире поједини бошњачки политички лидери, добро уигране групе на друштвеним мрежама, али нажалост и представници појединих медија. Позиви на насилне протесте и сукобе не смију се толерисати. Изражавамо забринутост због могућих насилних инцидената, поготово знајући за све учесталије нападе на хрватске повратнике и њихове симболе у средњој Босни те другим мијешаним подручјима.

– Милитаристичке изјаве поништавају сав досадашњи напредак у промоцији демократије те изградњи мира и државе БиХ у интересу свих њених конститутивних народа, мањина и свих грађана – додају у писму.

Тврде да се са различитим врстама пријетњи и инцидената суочавају већ годинама.

– Сматрамо да је дошло вријеме за оштро осуђивање говора мржње којег доживљавају припадници хрватског конститутивног народа и политички званичници посљедњих седмица. Наиме, говор мржње и постојеће пријетње су експлицитне и јавне те су усмјерене и према међународној заједници, чије се дјеловање очито жели обесхрабрити с циљем наставка политичке доминације представника већинског бошњачког конститутивног народа на штету малобројнијих и мањинских заједница у БиХ, чиме би се у коначници укинула вишенационална разноликост БиХ – наглашено је у писму.

Устврдили су да „дијеле с њима визију БиХ као успјешне државе, будуће чланице Европске уније, државе једнакоправних конститутивних народа и свих грађана, по узору на модерне европске државе с федералним уређењима“.

– Као у појединим европским државама, начела подјеле власти и паритет су инструменти који гарантују заједништво, кохезију и претпоставке су јединственог дјеловања у остварењу заједничких циљева и просперитета у интересу грађана БиХ. Нажалост, таква је визија БиХ јасно угрожена. Бојкотовањем измјена изборног законодавства и пријетњама безбједности, данас се више него икад отворено у јавности доказује да су угрожена будућност, политичка и грађанска права Хрвата као најмалобројнијег конститутивног народа. Исто се односи и на све мањинске заједнице у БиХ, којима се не дозвољава равноправно учествовање у политичком животу – поручују из ХНС-а.

Закључили су да посебно забрињава то да су „странке и појединци који самодекларативно штите грађанска права најгласније у отвореном позиву на насиље и противуставно понашање на дневној основи“.

– Утисак који се стиче се већ показује као истинит – њихова намјера је отимање уставом гарантованих мјеста која припадају хрватском конститутивном народу и осталима у Дому народа ФБиХ. Тај модел се одвија по узору на узурпације у Предсједништву БиХ, а које нам пријете и овај пут. Супротно томе сви политички системи би требали узети у обзир политичке захтјеве свих народа и бити израз општег консензуса у подијељеним друштвима као што је БиХ – истакли су.

Подвукли су да хегемонија, говор мржње и насиље не смије имати мјесто у дневној политици.

– На крају, вјерујемо како можемо рачунати на сарадњу са свим кључним актерима међународне заједнице с циљем смањења тензија, спречавања насиља, заштите од неуставног унитаристичког хегемонизма и милитантног национализма који узнемирава јавност, продубљује међуетничке подјеле и угрожава стабилност БиХ -закључује се у писму.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар