Федерација/БиХ

Иванић: Досад нисам дао ниједну сагласност за именовање страних судија у Уставни суд БиХ

„МОЈ ПРЕТХОДНИК У ПРЕДСЈЕДНИШТВУ БиХ НЕБОЈША РАДМАНОВИЋ ИЗ СНСД ИХ ЈЕ РЕДОВНО ДАВАО“
  • „Предсједник Републике Српске Милорад Додик је са својим партнером (хрватски члан Предсједништва БиХ и лидер ХДЗ БиХ) Драганом Човићем обећао закон о Уставном суду. Чекам да видим текст приједлога тог закона. Очигледно је да Додик, нападајући мене, сваки пут само пребацује своја неиспуњена обећања, у недостатку бољих идеја“

ЧЛАН Предсједништва БиХ из Републике Српске, Младен Иванић рекао је да током свог мандата није дао ниједну сагласност за именовање страних судија у Уставни суд БиХ, за разлику од његовог претходника Небојше Радмановића из СНСД-а, који је, како каже, ту сагласност давао редовно.

„Осим тога, предсједник Републике Српске Милорад Додик је са својим партнером (хрватски члан Предсједништва БиХ и лидер ХДЗ БиХ) Драганом Човићем обећао закон о Уставном суду. Чекам да видим текст приједлога тог закона. Очигледно је да Додик, нападајући мене, сваки пут само пребацује своја неиспуњена обећања, у недостатку бољих идеја“, рекао је Иванић Срни реагујући на изјаву предсједника Српске да органи БиХ, прије свега Предсједништво БиХ, ништа нису урадили у вези са доношењем закона о Уставном суду БиХ.

Он је навео да предизборна кампања почиње тек за неколико мјесеци и да се нада да ће „Додик до тада имати паметнија посла“.

Додик је данас у Модричи рекао новинарима да је Република Српска раније тражила да се донесе закон о Уставном суду БиХ, чиме би било ријешено питање страних судија у овом суду.

„У наредној години мора да се ријеши питање Уставног суда БиХ и то може само активном улогом чланова Предсједништва БиХ, парламента БиХ и ентитетских влада, прије свега Владе Српске и Народне скупштине Српске. То ће бити један од приоритета и од тога нисмо одустали“, истако је Додик.

Он је навео да су представници Српске у заједничким институцијама могли да одбију стављање на дневни ред било којег другог питања, док ово не буде ријешено.

„Другог начина нема. Овако видимо Иванић пропушта све, и што је у интересу муслимана – може на дневни ред, а што је у интересу Срба – не може и онда кажу Додик је строг, а Иванић је наводно толерантан. Овдје није ријеч о томе, већ о заштити српских националних интереса.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар