Федерација/БиХ

Иванић: Хашке пресуде Младићу, Прлићу и осталима појачаће тензије у БиХ

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ: „У ТРИБУНАЛУ СА ЛАКОЋОМ ОСУЂУЈУ СРБЕ, А ТЕШКО СВЕ ОСТАЛЕ“

ЧЛАН Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић оцијенио је данас да ће крај новембра бити пун изазова за односе у БиХ, јер се 22. новембра очекује пресуда Ратку Младићу, а шест дана након тога и шесторици бивших високих званичника тзв. Херцег-Босне.

„У БиХ постоји јако пуно отворених питања, посебно у односу Бошњака и Хрвата и пресуда Јадранку Прлићу и осталима ће, каква год буде, произвешће огромне тензије и даље продубљавање те кризе“, сматра Иванић.

Када је у питању РС и пресуда Младићу, подсјетио је на досадашњу праксу Хашког суда те оцијенио да ће и та пресуда произвести даље тензије.

„Пракса Хашког суда је таква да с лакоћом осуђују Србе, а врло тешко некога другог. То је пракса која траје годинама и због тога по мени тај суд није урадио оно што је требало да остави иза себе, мирнију политичку ситуацију“, рекао је Иванић. Додао је да остаје да се види каква ће бити ситуација након те пресуде, која ће, осим тензија, изазвати, како је навео, и пуно емоција.

Иванић је данас у име ПДП-а, чији је почасни предсједник, присуствовао презентацији ”Програма обнове РС”, којим је обухваћена и област борачко-инвалидске заштите, указујући, између осталог, да је инавлидима и војним инвалидима у ФБиХ дато бесплатно кориштене аутопутева, док у РС плаћају путарину.

„Писао сам институцијама РС да се промијени закон, али на то нико није реаговао, иако се ради о малој ствари, којом би се ипак показао морални однос према тој категорији становништва“, указао је Иванић.

Коментаришући могући исход пресуде Младићу, предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић је рекао да су очекивања једно, а да је позната „пракса Хашког суда“.

Најавио је да ће присуствовати изрицању пресуде Младићу, 22. новембра, те напоменуо да она неће бити коначна.

Суђење Младићу почело је у мају 2012., годину дана након што је он крајем маја 2011., ухапшен у Србији и изручен у Хаг.

Хашки трибунал ће, 29. новембра, изрећи и правоснажну пресуду шесторици бивших високих званичника тзв. Херцег-Босне.

Фена

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар