Федерација/БиХ

Иванић: Меркелова нам није пријетила, али је забринута за стабилност БиХ

„МИГРАНТИ ПОСТАЈУ СВЕ ВЕЋИ ПРОБЛЕМ БиХ – МОРАМО БОЉЕ КОНТРОЛИСАТИ СВОЈЕ ГРАНИЦЕ“
  • „Није реално да Њемачка изађе са приједлогом како би ми у БиХ требало да уредимо изборни закон. Више него јасно је речено да је Њемачка спремна дати експерте и свој поглед, али да је кључна обавеза политичара у БиХ да то питање ријеше“
  • Кључна одговорност је на политичким партијама из ФБиХ да се договоре о измјенама Изборног закона, а тренутно на ХДЗ-у и СДА да покажу компромис“

ЧЛАН Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је да је доминатна тема разговора чланова Предсједништва са њемачким канцеларом Ангелом Меркел био изборни закон за који, како је навео, Њемачка нема рјешење, него је кључна одговорност на политичким партијама из ФБиХ да се договоре.

„Није реално да Њемачка изађе са приједлогом како би ми у БиХ требало да уредимо изборни закон. Више него јасно је речено да је Њемачка спремна дати експерте и свој поглед, али да је кључна обавеза политичара у БиХ да то питање ријеше“, рекао је Иванић на конференцији за новинаре.

Он је навео да је разлог одржавања састанка са Меркеловом забринутост Њемачке да би БиХ могла ући у кризу.

„Они су потпуно свјесни потенцијалне опасности и нестабилности, посебно у периоду након избора, и посебно у односима унутар Федерације БиХ. Они то желе спријечити, прије свега јер је Њемачкој стало до мира и стабилности у цијелом региону“, истакао је Иванић.

Он је напоменуо да Меркелова није особа која пријети или нешто намеће, већ жели да помогне.

Иванић је нагласио да је кључна одговорност на политичким партијама из ФБиХ да се договоре о измјенама Изборног закона, а тренутно на ХДЗ-у и СДА да покажу компромис.

Он је сматра да у разговорима странака у ФБиХ постоји суштинско неслагање о томе шта је проблем.

„Дубина тих разлика је јако велика, толика да готово нема сагласности о дефиницији проблема, а онда тек можете мислити како нема сагласности о рјешењу проблема“, рекао је Иванић.

Он је додао да је противник тога да ОХР нешто намеће него да рјешење треба да нађу политички лидери.

„Ако то не ураде онда свијесно гурају земљу у кризу“, рекао је Иванић.

Коментаришући изјаве из Централне изборне комисије БиХ да ће они реаговати уколико не буде политичког договора, Иванић је навео да, ако већ могу, онда су требало нешто и да ураде, и да то нема везе са политичким договором.

„Превише је политичких игара, па и у самом ЦИК-у“, сматра Иванић.

Иванић је додао да су чланови Предсједништва БиХ синоћ са Меркеловом у Берлину разговарали и о питању миграната и да то постаје све већи проблем за БиХ, истичући да БиХ мора озбиљније контролисати своје границе.

Он је додао да је разговарано и о грађанима БиХ који илегално бораве у Њемачкој, као и о регионалним питањима.

Иванић је истакао да је ово био трећи сусрет са Меркеловом у овом мандату Предсједништва БиХ, што показује да је она међу ријетким кључним политичким личностима из Европе које се баве БиХ.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар