Федерација/БиХ

Иванић: Не видим зашто не бих могао да у октобру побиједим Додика

„ГОВЕДАРИЦА ЈЕ МЛАД И СНАЖАН ПОЛИТИЧАР, НАС ДВОЈИЦА СМО ПРИСТОЈНА КОМБИНАЦИЈА“
  • „Људи знају и мене и Додика. Инститираћу на ономе што сам чинио. Стабилност, мир, чврсту одбрану РС и спремност на компромис са колегама из ФБиХ“

МЛАДЕН Иванић, српски члан Предсједништва БиХ, одговорио на питање да ли ће побиједити Милорада Додика на предстојећим изборима за ту функцију.

„Не видим зашто не бих могао. Прије четири године мој противкандидат је била Жељка Цвијановић, али ја сам се суштински борио против Додика. Имао сам 320.000 гласова – политичар са највише гласова у БиХ. Зашто би сада био неко против мене. Мислим да сам свој дио посла одрадио коректно, а то сам спреман и наредне четири године ако добијем гласове“, изјавио је Иванић за Н1.

На питање очекује ли ниске ударце у кампањи, Иванић је рекао да је навикао на то.

„Свих година сам на другој страни, увијек смо имали различите политичке погледе. Технике прљаве кампање сам прошао. Биће ту измишљања шпијунских служби, биће измишљања потеза које чиним, прљавштина. То је погрешан приступ и мислим да ће људи то и видјети“, казао је Иванић.

„Људи знају и мене и Додика. Инститираћу на ономе што сам чинио. Стабилност, мир, чврсту одбрану РС и спремност на компромис са колегама из ФБиХ“, рекао је Иванић.

Он тврди да „неизвјесност, ризик и страх долазе од Додика“, а казао је да „вјерује да ће побиједити са народом Републике Српске“.

Истакао је да се неће служити прљавим играма.

„Послије свих ових година да сад почнем то да користим, користим другачији рјечник – то нисам ја. Макар и изгубио изборе. Ружне ријечи, прљавштина – то је за мене превише. Више волим сачувати образ него побиједити на прљав начин“, казао је Иванић.

„Покушаћу одговорити директно на провокације, а да измишљам портале, вијести – то ми не пада на памет“, поручио је Иванић.
Он сматра да би Вукота Говедарица могао побиједити Жељку Цвијановић у утрци за предсједника Републике Српске.

„То је млад и снажан политичар. Доноси другачији приступ, културнију реторику с којом наступа. Човјек за којег не можете везати ништа негативно. Доноси свјежину коју је показао, те свјежине треба Републици Српској. Ја као искусан, он као млад и ентузијаста чинимо пристојну комбинацију за РС“, рекао је Иванић.

Он је истакао да нити једном у досадашње четири године мандата у Предсједништву БиХ није произвео нити један конфликт или сукоб, а казао је да је увијек спреман на компромисе.

„Нас тројица у Предсједништву смо имали компромисе годину, годину и по дана. Онда је био попис, 9. јануар, ревизија пресуде, Мостар – ја то нисам произвео. Ја сам спреман на политичке сукобе, позивам људе на компромис. Ако не желите компромис – а желите политичке сукобе, ја нити један нисам изгубио“, поручио је Иванић.

Упитан да каже очекује ли подршку Бошњака из РС, Иванић је рекао да су они на прошлим изборима гласали за њега и да им је захвалан за те гласове.

„Ако је неко гласао за мене – не значи да може млатарати са мном. Радим оно у што вјерујем и иза тога чврсто стојим“, поручио је Иванић.

Рекао је да није реално очекивати да међународна заједница или Ангела Меркел „чаробним штапићем“ ријеше унутрашње проблеме попут Изборног закона.

„Ако СДА и ХДЗ не желе да дође до договора, како ће нам ико помоћи? Јавност треба вршити притисак на домаће политичаре да то питање заврше“, казао је Иванић.

Кратко је коментарисао и мигрантску кризу те спомињање „државног удара“, казавши да су то „велике ријечи и треба се чувати за њих“.

„Не мислим да је био државни удар, али мислим да је био страх од миграната. Ми то не можемо занемарити, наша обавеза је да им пружимо увјете да преживе“, казао је, додавши да „нема успјеха у борби са мигрантском кризом ако институције не буду заједно дјеловале“.

Срби су одлуком Уставног суда ФБиХ конститутиван народ и у ХНК, а Иванић је казао да одлука није ништа ново – те да то неће произвести посебан утицај.

„Ово је кључно питање за СНСД. Зашто сарађује са партијом која не жели да спроведе конститутивност Срба“, казао је Иванић.

(N1)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар