Федерација/БиХ

Иванић: Однос између бројније и мање бројне заједнице кључно је питање не само на Балкану

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ ГОВОРИО НА ШЕСТОМ СВЈЕТСКОМ БАКУ-ФОРУМУ У АЗЕРБЕЈЏАНУ
  • „Сматрам да је Дејтонски мировни споразум поставио добар оквир за рјешавање тог односа јер није идентификовао побједнике и поражене. Зато вјерујем да рјешења која су уведена Дејтонским споразумом могу да послуже као модел и примјер за друга подручја – како успоставити равнотежу у односу бројнијих и мање бројних заједница”
  • Иванић је на маргинама форума разговарао и са предсједником Азербејџана Илхамом Алијевим, предсједником Албаније Илиром Метом и премијером Турске Биналијем Јилдиримом
  • Српски члан Предсједништва БиХ изразио је очекивање да ће азербејџанска инвестиција у фабрику за прераду воћа и поврћа у Добоју ускоро бити завршена и да ће то бити повод за посјету Алијева

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је током данашњег обраћања на панелу „Већине наспрам мањина“ на шестом Баку свјетском форуму у Азербејџану да однос између бројније и мање бројне заједнице представља кључно питање односа на Балкану, а и шире.

„Сматрам да је Дејтонски мировни споразум поставио добар оквир за рјешавање тог односа јер није идентификовао побједнике и поражене. Зато вјерујем да рјешења која су уведена Дејтонским споразумом могу да послуже као модел и примјер за друга подручја – како успоставити равнотежу у односу бројнијих и мање бројних заједница“, навео је Иванић, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Он је истакао да је у Дејтонском споразуму постављен баланс између основног демократског принципа и заштите права мање бројних група, што је кључни изазов са којим би се могла суочити многа друштва.

„Да би се дошло до правог рјешења, потребно је учешће политичара који су спремни на компромис“, нагласио је Иванић.

Тема овогодишњег Баку форума, који се одржава до 17. марта, је како премостити јазове у стварању инклузивних друштава.

Баку форум већ шести пут окупља бројне актуелне и бивше европске и свјетске лидере на дебатама о глобалним изазовима данашњице и кључним аспектима о промјенама на којима ће се радити у будућности. Осим шефова земаља и влада, Форум окупља и лидере из јавног и приватног сектора и цивилног друштва.

Иванић је на маргинама форума разговарао и са предсједником Азербејџана Илхамом Алијевим, предсједником Албаније Илиром Метом и премијером Турске Биналијем Јилдиримом.

Српски члан Предсједништва БиХ изразио је очекивање да ће азербејџанска инвестиција у фабрику за прераду воћа и поврћа у Добоју ускоро бити завршена и да ће то бити повод за посјету Алијева.

Он је захвалио за донацију за изградњу Дома здравља у Котор Варошу, која је у завршној фази.

Предсједник Азербејџана Илхам Алијев поздравио је напредак БиХ на европском путу.

Он је истакао да сарадња на већем броју пројеката представља још једну потврду блиских и пријатељских односа двије земље. Говорио је и о ситуацији у региону, изградњи гасовода и жељезничке инфраструктуре, која би требало да повеже Европу и Азију и створи боље услове за транспорт роба.

Иванић и премијер Турске констатовали су да су билатерални односи БиХ и Турске добри, а посебно је поздрављено повећање обима трговинске размјене до којег је дошло потписивањем Споразума о слободној трговини.

Састанцима су присуствовали и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и амбасадор БиХ у Турској и Азербејџану Бакир Садовић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар