Федерација/БиХ

Иванић: Вјежба на Мањачи не може бити одржана јер је Предсједништво БиХ није ни разматрало

У ПИСМУ ДОДИКУ ПРИЗНАО ДА ЈЕ У МИНИСТАРСТВУ ОДБРАНЕ БиХ БИО ЈЕДАН „ПРИПРЕМНИ САСТАНАК“
  • У писму предсједнику РС додатно открио: „У Министарству одбране БиХ за сада је на тему одржавања наведене војне вјежбе одржан само један припремни састанак, на коме су од стране представника ОС БиХ изнесене одређене примједбе на приједлог садржаја војне вјежбе, а које се, између осталог, односе и на мјесто одржавања војне вјежбе, употребу муниције, авиона А 10 и других ресурса“

СРПСКИ члан Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић навео је, у писму упућеном предсједнику Републике Српске Милораду Додику, да међународна војна вјежба на полигону на Мањачи не може бити одржана јер је Предсједништво није ни разматрало.

Иванић је у писму такође навео да Предсједништво није добило званично обавјештење од стране Министарства одбране БиХ у вези са наведеном војном вјежбом.

„Са жаљењем морам да констатујем да не располажете тачним информацијама по питању наводног присуства мојих сарадника и изасланика састанку наведеном у Вашем допису. Такође, Предсједништво Босне и Херцеговине није ни разматрало нити усвојило План међународних војних вјежби за 2019. годину, тако да ова вјежба без усвајања плана не може бити одржана“, истакао је Иванић у писму Додику.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да је на тему међународне војне вјежбе, која би наводно требала бити одржана на Мањачи наредне године, одржан само један припремни састанак.

„У Министарству одбране БиХ за сада је на тему одржавања наведене војне вјежбе одржан само један припремни састанак, на коме су од стране представника ОС БиХ изнесене одређене примједбе на приједлог садржаја војне вјежбе, а које се, између осталог, односе и на мјесто одржавања војне вјежбе, употребу муниције, авиона А 10 и других ресурса“, навео је Иванић.

Он је додао да ни сам није за одржавање војних вјежби у којима би се користио осиромашени уранијум.

„Увјерен сам да нити једна институција БиХ то не би подржала. Такође, са наше стране ћемо настојати да се за ову вјежбу добију сагласности цивилних структура на чијој територији буде предвиђено одржавање наведене војне вјежбе“, закључио је Иванић.

Портал Dnevnik.ba раније је објавио информације да би МО БиХ, Заједнички штаб ОС БиХ и Канцеларија за одбрамбену сарадњу америчке Амбасаде БиХ ускоро у Бањалуци требало да организују НАТО вјежбу са авионском ескадрилом и осиромашеним уранијумом.

Портал је навео да у свом посједу има документе који то доказују.

(НН)

 

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар