Федерација/БиХ

Иванић: За наставу на „босанском језику“ у Аустралији не постоји сагласност Предсједништва БиХ

ОДРАНИЈЕ НАСТАВА НА „БОСАНСКОМ“ ПОСТОЈИ У ЈЕДНОЈ ШКОЛИ У АУСТРАЛИЈСКОЈ ДРЖАВИ ВИКТОРИЈА
  • Амбасада БиХ у Канбери саопштила да је овог викенда, први пут у историји, започела настава на такозваном босанском језику у средњим школама у Новом Јужном Велсу, Аустралија

ЗА ОДВИЈАЊЕ наставе на „босанском“ језику у средњим школама у Новом Јужном Велсу, у Аустралији, не постоји никаква сагласност Предсједништва БиХ, речено је данас у кабинету члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића.

Из кабинета је саопштено да је одлука о увођењу „босанског“ језика у школе у Новом Јужном Велсу одлука аустралијских власти.

„Ово питање није било на дневном реду Предсједништва БиХ, те самим тим не постоји никаква сагласност Предсједништва БиХ“, истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је, уколико је амбасадор БиХ у Аустралији Мирза Хајрић предузимао неке активности у вези са овим, искључиво то радио као приватно лице, а не као амбасадор БиХ.

Амбасада БиХ у Канбери саопштила је да је овог викенда, први пут у историји, започела настава на такозваном босанском језику у средњим школама у Новом Јужном Велсу, Аустралија.

Разред ученика грађана поријеклом из БиХ је водила учитељица Лејла Лиховац под руководећим надзором директора Босанске етничке школе у Ливерпулу Ђените Ченгић Каруп.

Наводи се да ће од сада сваке суботе током школске године, у простору средње школе Ливерпул хај скул наставу похађати и ученици на предмету „босански“ језик.

У Амбасади БиХ у Канбери сматрају да је то веома значајан помак за „босанску заједницу“ у Новом Јужном Велсу, јер чином уврштавања „босанског“ језика у јавни образовни процес са десетинама других језика свијета овај језик постаје један од изборних предмета који ученици могу бирати у државним школама.

Од раније, овај статус, такозвани босански језик има у државним школама у аустралијској држави Викторија, гдје процесом руководи предсједник удружења наставника „босанског“ језика професор Сеад Омеровић са сарадницима.

(Срна)

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар