Федерација/БиХ

Изетбеговић: Ескобаров став о Дејтону није политика САД – Дејтон је лудачка кошуља за БиХ

У ИНТЕРВЈУ Н1: МИ ЗНАМО АМЕРИЧКУ ПОЛИТИКУ КОЈА ЈЕ КАО БУЛДОЖЕР АЛИ СТОЈИ ИЗА БиХ
  • Дејтонски споразум је омогућио апартхејд и (српском члану Предсједништва БиХ Милораду) Додику отворио шансу да ради то што ради. Дејтонски споразум дао  је у шаке једној групи окупљеној око ХНС-а, која има 150.000 гласова, да буде једнака као групација која има пет-шест пута више гласова. Све је то Дејтон. Ескобар није у праву када каже да није проблем Дејтон, јесте проблем
  • „Хрватски корпус у БиХ нема разлога да крене у радикализацију. Можда су политичари незадовољни, али хрватски корпус није. Живе добро, раде. Какву би територијалну реорганизацију направили? Чиме? Гдје су снаге? Да се упусте у неки сукоб, неки рат? Нису луди. Да крену у политику удруживања са Србима против Бошњака и БиХ?

ЛИДЕР Странке демократске акције (СДА) БиХ Бакир Изетбеговић тврди да је недавна изјава америчког изасланика за западни Балкан Габријела Ескобара, да се о грађанском концепту БиХ може разговарати након што уђе у ЕУ, дисонантна и да мисли да то није став САД.

– Ми знамо америчку политику. Она је као булдожер – води полако ствари у правом смјеру, с повременим успоравањима. Али, то је политика која стоји иза БиХ – казао је Изетбеговић у интервјуу за сарајевску Н1 тв.

Ескобар, каже, покушава „врућ кромпир да пребаци у крило БиХ политичара и да их све изједначи”.

Тврди и да Ескобарове изјаве „немају утемељење“.

За њега је Дејтонски мировни споразум, како каже, „лудачка кошуља на рукама патритотски и проевропски оријентисане већине“.

Према његовим речима, Дејтонски мировни споразум спутава главну снагу у БиХ, с обзиром на то да је 58 одсто руку пробосанских странака, традиционално бошњачких, које су за стабилност, мир, против криза, за европски и НАТО пут.

– И тих 58 одсто Дејтон гура у 1/3. Дејтонски споразум је омогућио апартхејд и (српском члану Предсједништва БиХ Милораду) Додику отворио шансу да ради то што ради. Да се то претвори у реалном животу у српски ентитет, да Бошњаци и Хрвати живе у агонији која траје деценијама – навео је Изетбеговић.

Додао је да је Дејтонски споразум „дао  у шаке једној групи окупљеној око ХНС-а, која има 150.000 гласова, да буде једнака као групација која има пет-шест пута више гласова“.

– Све је то Дејтон. Ескобар није у праву када каже да није проблем Дејтон, јесте проблем – изричит је Изетбеговић.

Навео је да од Вашингтон и Брисела не жели да прави непријатеља, јер су нам, каже, потребни, али и да је на ивици када разговара са њима и да зна „да буде неугодан“.

Разговори о измјенама Изборног закона ће, каже, бити настављени, али не у наредном периоду.

– Суицидно је то покушавати у наредним седмицама. Немогуће је постићи било шта када су направљене двије грешке. Једна је створила неповјерење “зашто се (лидер ХДЗ-а БиХ) Човић и Изетбеговић затварају да разговарају о судбини свих људи? Зашто нису присутни заступници осталих странака, љевичари? – казао је он.

Наводи да „Човић прави блокаде и кокетира са странкама у Републици Српској”, те да СДА није та с којом ХНС/ХДЗ има проблем јер они нису никада предложили кандидата за хрватског члана Предсједништва.

Поновио је да је за њега Жељко Комшић легитимни представник Хрвата, али да термин легитимни представник треба да утврди струка.

Сматра да хрватски корпус у БиХ нема разлога да крене у радикализацију и додаје да су можда политичари незадовољни, али хрватски корпус, тврди, да није.

– Живе добро, раде. Какву би територијалну реорганизацију направили? Чиме? Гдје су снаге? Да се упусте у неки сукоб, неки рат? Нису луди. Да крену у политику удруживања са Србима против Бошњака и БиХ? Обичним људима није до тога, не пада им на памет – рекао је Изетбеговић.

Коментаришући изјаве хрватског предсједника Зорана Милановића, рекао је да је „Хрватска пријатељ БиХ упркос излетима које он (Милановић) прави”.

Говорећи о евентуалним санкцијама према Милораду Додику, казао је да ће их „бити” и да ће се ствари након тога „нормализовати“.

У БиХ ће бити мање Вулина, а из Србије мање подршке Русији

Бакир Изетбеговић каже да јача проевропска политика код српског предсједника Александра Вучића, те сматра да ће након избора у Србији „бити мање Александра Вулина који, како каже, шета по БиХ и шири српски свет, али и подршке Русији“.

Казао је да је поновну побједу на предсједничким изборима у Србији Вучићу честитао поруком и да му је пожелио добро здравље.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар