Федерација/БиХ

Изетбеговић: ХДЗ и СДП неће ни да сједну за сто са СДА – ми смо спремни и за концентрациону владу у ФБиХ

ЗА РАЗЛИКУ ОД ДРАГАНА ЧОВИЋА И НЕРМИНА НИКШИЋА – ОН СЕ ОДАЗВАО ПОЗИВУ РЕФИКА ЛЕНДЕ
  • „Да су хтјели да разговарамо, тражили бисмо да се прави концентрациона влада и да сви у томе учествујемо или да направимо двије листе. Једну би чиниле СДА и странке окупљене око ње, а другу Тројка, ХДЗ и странке око њих па ко добије већину нека формира владу. Нису се удостојили ни да саслушају. Зашто су прихватљиви Додик и Човић, а није патриотска странка као што је СДА?“
  • „Седамдесет посто Бошњака живи у ФБиХ и представља их Лендо. СДА је побједничка странка и то не могу игнорисати. То не може добром водити и нити ће се добро завршити. Цијена одбране принципа није превисока“

БАКИР Изетбеговић, предсједник СДА који се за разлику од Драгана Човића, предсједника ХДЗ-а и Нермина Никшића, предсједника СДП-а одазвао састанку позиву Рефика Ленде, потпредсједника ФБиХ, рекао је да је једно од рјешења концентрациона влада.

– Ово је каприциозно одбијање да се уопште сједне са СДА. То је уставна обавеза. Иде се на састанке у дестилерије по Лакташима. Ако неће са нама, могу то рећи у искреном разговору. Они који не желе разговор, наравно да праве дјетињасту блокаду – рекао је Изетбеговић.

Он је рекао да је СДА на састанак стигла са рјешењем, а једно од њих је и концентрациона влада те да би понудили рјешење на „линији већине у Преедставничком дому“.

– Тражили бисмо да се ради концентрациона влада и да сви у томе учествујемо или да направимо двије листе. Једну би чиниле СДА и странке окупљене око ње, а другу Тројка, ХДЗ и странке око њих па ко добије већину нека формира владу. Заступали смо зрео приступ. Нису се удостојили ни да саслушају – рекао је Изетбеговић питајући се зашто су странкама прихватљиви Додик и Човић (Милорад Додик, предсједник СНСД-а), а није патриотска странка као што је СДА.

Он је истако и да су НЕС и Странка за БиХ јасно показали да не желе владу која ће се направити уз помоћ ОХР-а те да то не би требало радити али да се СДП и друге странке надају да ће Кристијан Шмит, којег Република Српска не призаје за високог представника, рјешити проблем.

Такође, нагласио је да је за то да се ради заједно на приједлогу измјена устава које ће ићи у смјеру да већина изабере владу у Представничком дому те да предлаже ПИК-у да не допусте да Шмит настави да ради оно што је до сада.

– Седамдесет посто Бошњака живи у ФБиХ и представља их Лендо. СДА је побједничка странка и то не могу игнорисати. То не може добром водити и нити ће се добро завршити. Цијена одбране принципа није превисока – рекао је Изетбеговић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар