Федерација/БиХ

Изетбеговић у Софији: У БиХ је све мање екстремизма који се позива на ислам

ПОЗВАО ЛИДЕРЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ДА ИМАЈУ ВИШЕ СЛУХА ЗА ТРУРСКУ И ЊЕНОГ ЛИДЕРА ЕРДОГАНА
  • „У последње двије године нисмо имали ниједан одлазак на страно ратиште, нисмо имали ниједан радикалан иступ нити ниједан терористички акт. Било је добро да сам имао прилику да то појасним“
  • Нагласио да БиХ кроз десет година види у чланству у ЕУ и НАТО и са „поједностављеним системом“, али није објаснио шта има у виду под „поједностављеним“

ЕВРПЉАНИ би требало да имају више слуха за Турску и њеног предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, изјавио је данас у Софији председавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић, пред предстојећу посјету Ердогана Сарајеву.

Упитан о различитим мишљењима о томе што ће Ердоган у недјељу, 20. маја, у склопу посјете Сарајеву одржати и предизборни скуп, Изетбеговић је новинарима током Самита ЕУ-Западни Балкан у Софији рекао да БиХ никада није имала никакав проблем када је у питању однос Турске према њој, али и читавом региону.

„Иначе, мислим да Ердоган изазива превише оштре реакције у Европи, Турска је земља која носи терет и у име Европе и унаточ томе се снажно економски подиже. Европљани би требало да имају више слуха за Турску и господина Ердогана“, рекао је.

Након што су сви лидери земаља Западног Балкана потписали изјаву о подршци дигиталној агенди за Западни Балкан, Изетбеговић је објаснио да је то потписивање, али и данашњи самит „једна снажна подршка какву нисмо имали од времена Солуна, односно последњих 15 година интеграцији Балкана у ЕУ“.

„Видим да кроз шест водећих иницијатива имамо шансу да направимо помак какав нисмо имали раније“, додао је.

Он је навео и да је током самита разговарано и о сигурности, гдје је он објаснио да присутни нису имали исправну информацију да се проблем екстремизма и радикализма који се позива на ислам у ствари смањује у БиХ.

„У последње двије године нисмо имали ниједан одлазак на страно ратиште, нисмо имали ниједан радикалан иступ нити ниједан терористички акт. Било је добро да сам имао прилику да то појасним“, рекао је.

Он је истакао и да ће за осам до десет година, БиХ бити у позицији коју заслужује.

„За осам до десет година можемо дефинитивно БиХ довести у позицију коју заслужује и коју заслужује народ, да буде чланица ЕУ, буде чланица НАТО и изгради инфраструктуру“, рекао је, додавши да у БиХ постоји ентузијазам по питању европске перспективе, али да ће систем морати да буде поједностављен.

Упитан колико су земље Западног Балкана међусобно повезане, Изетбеговић је рекао да су „апсолутно недовољно повезане“.

„Данас је покренут први корак, идућег мјесеца ћемо имати конкретну агенду. Што се тиче физичке инфраструктуре, у то се требало раније кренути“, рекао је, наводећи да је данас било ријечи и о аутопуту Београд-Сарајево.

Замољен да прокоментарише наводе медија да је представник амбасаде БиХ присуствовао отварању амбасаде САД у Јерусалиму, он је рекао да није чуо за то, али да није требало то да раде без консултација са Предсједништвом.

„Мало сте ме изненадили с тим, нисам имао информацију о томе, али сигурно ћемо разговарати о томе“, закључио је Изетбеговић.

Предсједник Србије Александар Вучић, Изетбеговић, предсједник Косова Хашим Тачи, премијер Црне Горе Душко Марковић потписали су данас изјаву подршке дигиталној агенди.

(Анадолија)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар