Главно Федерација/БиХ

Изетбеговић: Уколико се Додик не заустави, биће проблема са БиХ и њеним уласком у ЕУ

НА ПРОГРАМСКОМ СКУПУ СДА РЕКАО И ДА ЈЕ ВУЧИЋ „ПРОМЈЕНИО РЕТОРИКУ“, АЛИ ДА ТО НЕЋЕ УГРОЗИТИ БиХ
  • „С Хрватском предсједницом је било разговора, али се већ двије године избјегава договор око изградње Пељешког моста, као и одлагање нуклеарног отпада уз границу БиХ о чему се преговара с РС, а не с нама. То се мора поправити“

МИЛОРАД Додик од почетка покушава да поцијепа БиХ и постао је главни реметилачки фактор, а Александар Вучић јесте промијенио реторику. али то неће дестабилизовати БиХ, рекао је предсједник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић и додао да неће бити отцјепљења ни једног дијела БиХ, сва мјеста покоља, остаће заувијек у територији БиХ.

На великом програмском скупу СДА у Олимпијској дворани Зетра, Изетбеговић је рекао поводом „чистке“ у странци да „СДА на окупу држи идеја, личности су пролазне“.

„Држе је разлози због којих је основана, а то је потреба Бошњака да имају снажну политичку снагу која ће бранити њихов дигнитет“, оцијенио је он.

Изетбеговић је нагласио да је СДА прије 20 година покренула демократске и реформске процесе, одбранила БиХ од свих утицаја који су и данас присутни. Он је нагласио да је заслуга СДА што се одупрла разједињењу БиХ и да је на то поносан.

Свједоци смо настојања рушења БиХ, рекао је Изетбеговић и нагласио да БиХ треба стабилност и напредак, а да политика Милорада Додика и даље то опструише.

„БиХ се данас поново налази на историјској раскрсници. Један од путева је ЕУ интеграција која значи мир и сигурност за грађане, а други пут је странпутица и ћорсокак, све више је напада на цјеловитост и на Дејтон, стигматизују се патриоте и желе да разједине БиХ“, навео је он.

„Додик од почетка покушава да поцијепа БиХ. Он је одликовао Караџића који је задужен за геноцид, такође је набавио велике количине оружја у РС иако сам ја и раније упозоравао на милитаризацију у том ентитету. Уколико се Додик не заустави, биће проблема са БиХ и њеним уласком у ЕУ“, рекао је Изетбеговић.

Он је истакао да ће се супротставити свакој врсти насртаја на БиХ и да је обавеза СДА да штити територијални интегритет БиХ.

„Неће бити отцјепљења било ког дијела БиХ и сва она мјеста на којима се десио покољ, остаће заувијек у територији БиХ“, рекао је Изетбеговић.

Он је указао на понижавајући однос према Хрватима и Бошњацима у РС, као и на потребу за бољим односима са Србијом и Хрватском.

„Александар Вучић је промјенио своју реторику и то неће дестабилизовати БиХ, а у плану су и значајни пројекти као што је изградња Аутопута према Београду. С Хрватском предсједницом је било разговора, али се већ двије године избјегава договор око изградње Пељешког моста, као и одлагање нуклеарног отпада уз границу БиХ о чему се преговара с РС, а не с нама. То се мора поправити“, нагласио је Изетбеговић.

Изетбеговић је рекао да СДА није састављена од бошњачких националиста и да су странке љевице увијек радиле против интереса грађана БиХ и бориле се за власт.

Он је упозорио да нема довољно кохезије у држави и да је неопходно међусобно уважавање и поштовање.

(Н1)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар