Федерација/БиХ

Јеринић и Вуковић: Није договорена војна вјежба са NATO на Мањачи

DNEVNIK.BA: БИЋЕ ВЈЕЖБА, АВИОНИ ЋЕ КОРИСТИТИ И МУНИЦИЈУ СА ОСИРОМАШЕНИМ УРАНИЈУМОМ
  • У вјежби би наводно учествовало 400 војника NATO који би се смјестили у касарни „Козара“ у Бањалуци, а ескадрила од десет америчких и литванских авиона би била на аеродрому Маховљани у Републици Српској
  • Генерал Оружаних снага БиХ Драган ВУКОВИЋ: Још није договорено организовање те вјежбе на Мањачи, надомак Бањалуке. Не зна се ни ко би био од војника, ни ко би гађао, ни чиме би се гађало“

ОВЕ и идуће године би код Бањалуке требало да буде „NATO вјежба са авионском ескадрилом и осиромашеним уранијумом“, објавио је портал Dnevnik.ba, позивајући се на службене документе Министарства одбране БИХ.

По том порталу, вежбу припремају Министарство одбране БиХ, Заједнички штаб Оружаних снага БиХ и Канцеларија за одбрамбену сарадњу Амбасаде САД у БиХ.

Међутим, генерал Оружаних снага БиХ Драган Вуковић изјавио је да још није договорено организовање те војне вјежбе на Мањачи, надомак Бањалуке.

„Не зна се ни ко би био од војника, ни ко би гађао, ни чиме би се гађало“, казао је Вуковић за бањалучки дневни лист „Независне новине“ и демантовао да је био на састанку о тој војној вјежби.

Лаж је да би то била било каква вјежба са осиромашеним уранијумом, рекао је за „Независне“ Борис Јеринић, замјеник министра одбране БиХ, на питање о предстојећим вјежбама припадника ОС БиХ и НАТО трупа на војном полигону на Мањачи.

Но, Јеринић је рекао да он састанку са генералом Гронским није присуствовао, али да је, распитујући се накнадно, сазнао да једна таква вјежба уопште није ни договорена.

Портал Dnevnik.ba пише да је све договорено на састанку представника Министарства одбране и Оружаних снага БиХ са генерал-мајором Џоном Гронским, замјеником команданта америчких копнених снага у Европи.

Прва фаза вјежбе, пише Dnevnik.ba, била би теоријска обука војника Оружаних снага БиХ и трајала би од фебруара до краја године, а друга фаза, идуће, 2019. године, обухватила би и гађање ескадриле авиона NATO А-10 на полигону Мањача.

Авион А-10 носи аутоматски вишецјевни антиоклопни топ од 30 милиметара „Вулкан“, с разноврсном муницијом, од које једна врста у језгру има пробојно зрно од осиромашеног уранијума, наведено је у тексту.

У вјежби би учествовало 400 војника NATO који би се смјестили у касарни „Козара“ у Бањалуци, а ескадрила од десет америчких и литванских авиона би била на аеродрому Маховљани у Републици Српској.

(Бета – НН)

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар