Федерација/БиХ

Кабинет Цвијановић указао на некоректне поступке Бећировића и делегације Њемачке

СВЕ СЕ ПОКАЗАЛО ПРИЛИКОМ ОРГАНИЗАЦИЈЕ САСТАНКА СА МИНИСТАРКОМ АНОМ ЛУРМАН
  • Из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ навели да је Жељка Цвијановић прихватила састанак, али да је због претходно преузетих обавеза делегирала и најавила присуство савјетника из Кабинета што је учинио и предсједавајући Жељко Комшић, а да су само дан прије планираног састанка, 7. фебруара, обавијештени да ће састанку присуствовати једино бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић са својим савјетницима, те да је то договорено у директном телефонском разговору са шефом кабинета Бећировића
  • У ноти коју је Кабинет српског члана Предсједништва БиХ упутио Амбасади Савезне Републике Њемачке у БиХ се наглашава: „На тај начин сте се директно укључили у рушење конституционалних процедура које се примјењују у БиХ које су вам свакако биле познате. Таквим поступцима показујете пристрасност и изражено одсуство жеље да се упознате о ставовима сва три конститутивна народа и принуђени смо да вам овим путем упутимо најоштрији протест са увјерењем да се овакве ситуације, које би нас принудиле да преиспитамо своје односе према Амбасади СР Њемачке, више неће понављати“

БОШЊАЧКИ члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић својим недговорним поступањем свјесно крши одредбе Пословника о раду Предсједништва БиХ и озбиљно нарушава дугогодишњу успостављену праксу наступања чланова овог колективног тијела приликом посјета и састанака са званичницима и политичким представницима држава и међународних организација.

Ово је наглашено у вербалној ноти коју је Кабинет српског члана Предсједништва БиХ упутио Амбасади Савезне Републике Њемачке у БиХ.

Из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ навели су да имају дужност да скрену пажњу на некоректне и недипломатске поступке делегације СР Њемачке приликом организације састанка државног министра за Европу и климу Ане Лурман са члановима Предсједништва БиХ.

Подсјетивши да је српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић прихватила састанак, али да је због претходно преузетих обавеза делегирала и најавила присуство савјетника из Кабинета што је учинио и предсједавајући Жељко Комшић, из Кабинета српског члана Предсједништва су навели да су само дан прије планираног састанка, 7. фебруара, обавијештени да ће састанку присуствовати само бошњачки члан Предсједништва са својим савјетницима, без присуства представника друга два кабинета, те да је то договорено у директном телефонском разговору са шефом кабинета Бећировића.

Из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ су указали да је неспорно је да је Бећировић поступио противно Пословнику о раду Предсједништва БиХ у којем је дефинисано да су „сви чланови Предсједништва БиХ подједнако надлежни за представљање и заједничко, дакле скупно, заступање Предсједништва и његових ставова, и то спрам јавности и других домаћих и иностраних институција“.

– Евидентно је да Бећировић изиграо ову одредбу Пословника, те занемарује надлежност остала два члана Предсједништва који несумњиво имају право да, директно или путем својих изасланика, изнесу заједнички став, како пред свим релевантним институцијама, тако и пред међународним делегацијама које долазе у посјету БиХ. Не узимајући у обзир мишљење својих колега и не усаглашавајући ставове са истим, свјесно се изигравају одредбе Пословника од бошњачког члана Предсједништва БиХ – истиче се у ноти.

Осим ове чињенице, додаје се, Бећировић својим понашањем озбиљно нарушава дугогодишњу успостављену праксу наступања чланова Предсједништва БиХ приликом одржавања посјета и састанака са званичницима и политичким представницима држава и међународних организација.

– Овакво понашање само је један од примјера злоупотреба и непоштовања које поједини сарајевски политичари континуирано испољавају према друга два конститутивна народа у БиХ и такво понашање нас не изненађује. Негативно нас је изненадило понашање Амбасаде СР Њемачке у овој ситуацији, те ваш пристанак на уцјену Бећировића.

На овај начин сте се директно укључили у рушење конституционалних процедура које се примјењују у БиХ и које су вам као искусном дипломати свакако биле познате. Оваквим поступцима показујете пристрасност и изражено одсуство жеље да се упознате о ставовима сва три конститутивна народа и принуђени смо да вам овим путем упутимо најоштрији протест са увјерењем да се овакве ситуације које би нас принудиле да преиспитамо своје односе према Амбасади СР Њемачке више неће понављати – наглашено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар