Федерација/БиХ

Караматић: Једва чекам да Морин Кормак оде јер води политику сарајевске политичке чаршије

ХРВАТСКИ ДЕЛЕГАТ У ДОМУ НАРОДА СЕ НАДА ДА ЈЕ ЋЕ НАСЛИЈЕДИТИ НЕКО КО ЋЕ ВОДИТИ ПОЛИТИКУ САД
  • Марио КАРАМАТИЋ за високог представника у БиХ рекао: „Валентин Инцко је ничим изазван заглавио у БиХ.  Њему је ово задњи ангажман па се мора са нечим забављати. Човјек би можда ишао и у пензију…“

ДЕЛЕГАТ у Клубу хрватског народа Дома народа Парламентарне скупштине БиХ – Марио Караматић из ХСС – изјавио је да једва чека да амерички амбасадор у Сарајеву Морин Кормак оде из БиХ и да на њено мјесто дође неко ко ће спроводити политику САД, а не сарајевске политичке чаршије.

Поводом саопштења америчке Амбасаде и ОХР – у којем је наведено да ће ХДЗ БиХ, СНСД, ДНС и ХСС бити директно одговорни за евентуално даље ширење организованог криминала и корупције у БиХ због неусвајања измјена Закона о кривичном поступку БиХ – Караматић је навео да је то „ноторна глупост“.

Када је ријеч о ОХР-у, Караматић је рекао да је високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко „ничим изазван заглавио у БиХ“.

„Инцко је у БиХ заглавио као Љубо Бешлић у Мостару. Њему је ово задњи ангажман па се мора са нечим забављати. Човјек би можда ишао и у пензију… Разумијем његове ставове, а не знам колико је упознат са стањем“, рекао је Караматић.

Он је додао да не зна да ли је Инцку познато да је Клуб делегата из реда хрватског народа у Дому народа парламента БиХ предложио измјене Закона о кривичном поступку БиХ, на којима су радили и међународни стручњаци и Министарство правде БиХ.

„Разлика између закона који форсира међународна заједница и закона који је предложио Клуб делегата из реда хрватског народа је у неких пет реченица. Када би се ушло у дубљу анализу видјело би се да су ту мале разлике. Вјерујем да ће се то превазићи у амандманској фази јер против измјена Закона о кривичном поступку БиХ није нико“, рекао је Караматић.

Дом народа Парламента БиХ одлучио је јуче да по скраћеном поступку буде разматран Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о кривичном поступку БиХ, предлагача Амира Фазлића из СДА, који је Представнички дом усвојио још у априлу.

Делегати нису прихватили захтјев Представничког дома да овај законски приједлог буде разматран по хитном поступку.

Усвајање измјена Закона о кривичном поступку БиХ потребно је ради спровођења одлуке Уставног суда БиХ који је још прошле године прогласио неуставним више одредаба тог закона.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар