Федерација/БиХ

Којић: Недопустиво мало је Срба у правосудним институцијама БиХ

ОД 47 АКТИВНИХ СУДИЈА У СУДУ БиХ - 36 ИМА ПРЕБИВАЛИШТЕ У ФБиХ /80 ОДСТО/, А 9 У СРПСКОЈ (20 ОДСТО)
  • Упозорио: „У Високом судском и тужилачком савјету БиХ на три позиције руководећих државних службеника имамо ситуацију да су сва тројица Бошњаци, на појединим позицијама имамо чак 77 одсто Бошњака, док је проценат заступљености Срба занемарив“

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је данас на сједници овог дома да ће покренути иницијативу за рјешавање проблема неравноправне и неуставне заступљености Срба у правосудним институцијама БиХ.

Којић је поновио да је евидентан и недопустив дисбаланс у националној заступљености Срба у институцијама правосуђа на нивоу БиХ што, поручио је, мора бити поправљено у складу са Уставом и позитивним законима.

Он је подсјетио да је упутио у комплетираним одговорима из кључних правосудних институција на нивоу БиХ јасно видљив дисбаланс у смислу националне заступљености Срба у тим институцијама.

– У Високом судском и тужилачком савјету БиХ на три позиције руководећих државних службеника имамо ситуацију да су сва тројица Бошњаци, на појединим позицијама имамо чак 77 одсто Бошњака, док је проценат заступљености Срба занемарив – наглашава Којић.

Он истиче да, када се узме у обзир попис становништва у БиХ из 1991. године као једино релевантан, види се да је попуњавање радних мјеста у правосуђу на нивоу БиХ вршено на штету српског народа, посебно имајући у виду чињеницу да један број Срба који се тако изјашњава живи на подручју Федерације БиХ, а не на територији Републике Српске.

У Суду БиХ тренутно је систематизовано 56 судијских позиција од којих је попуњено 47, и то 21 судија бошњачке националности, седам хрватске националности и 14 судија српске националности, као и троје судија који се изјашњавају као „остали“.

– Тренутно је у Суду БиХ упражњено 11 судијских позиција – наведено је у одговору ове правосудне институције на питање Којића који се заинтересовао за број, процентуалну заступљеност и ентитетско пребивалиште Срба, Хрвата, Бошњака и осталих судија у оквиру сваког одјељења.

У одговору је, између осталог наведено, да 36 судија у Суду БиХ има пребивалиште у ФБиХ /80 одсто/, девет је судија из Републике Српске /20 одсто/.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар