Федерација/БиХ

Комшић се узврпољио: измиче му се бошњачка подршка без које нема шансе против Човића

ЖЕЉКО КОМШИЋ ЗА ТУЗЛАНСКИ TIP: „НАМА ДЕСНИЦА СА ОВАКВОМ ЉЕВИЦОМ НИЈЕ НИ ПОТРЕБНА“
  • Партнерима из СДП поручио: „Ако хоће Драгана Човића у Предсједништву БиХ, нека то отворено кажу. Ја не видим зашто бих повукао своју кандидатуру. Осјећам да је то нека врста моје политичке обавезе. Да пробам да га зауставим. Да ли ћу у томе успјети то не овиси само о мени, већ првенствено о бирачима“
  • „Ми смо и даље спремни да сарађујемо са СДП-ом и да правимо заједничке листе. Да уведемо модел који сам вам образложио. Да на неким мјестима људи из других странака уђу на наше листе, а да наши људи у неким срединама уђу на њихове листе. Да се направи нека врста јединства и да се нанесе ударац овим националистичким странкама“
  • „Морам вам искрено признати да сам затечен рекацијом из СДП-а. Питам се шта они желе? Који им је циљ? Је ли циљ да Милорад Додик и Драган Човић буду у Предсједништву БиХ? Је ли им циљ и план да се сви ми ‘усисамо’ у СДП? То се наравно неће десити!“      

˝НЕ МОГУ да схватим рекацију СДП-а на наш приједлог. Чуди ме толика срџба и бијес који сам видио. Не могу да схватим чему све то, изузев ако у СДП-у не постоји неки план за који ми не знамо и који је прављен мимо нас˝, изјавио је, између осталог, у интервјуу за TIP предсједник Демократске фронте БиХ Жељко Комшић.

Ексклузивно је открио ‘нови модел’ сарадње који ће понудити СДП-у.

TIP: Како оцјењујете реакцију СДП-а на ДФ-ову понуду о уједињењу странака ‘љевице’?

Комшић: Ја разумијем да се некоме не свиђа понуда, али ми није јасан толики бијес због понуде коју смо им упутили. То ми просто није јасно. Не мора се свакоме све свиђати. Стварно ме чуди толика срџба и бијес који сам видио из СДП-а. Ја знам те људе добро, али не знам шта им је. Њихова реакција, да вам искрено кажем, изгледала ми је претјераном.

TIP: Имате ли нову понуду за странке’ љевице’?

Комшић: Без обзира на све, ми смо расположени да и даље радимо са СДП-ом, Нашом странком и ГС-ом на начин да се праве заједничке листе. Да у неким срединама, тј. изборним јединицама, гдје то процијенимо, наши људи уђу на СДП-ову листу, а негдје, гдје СДП можда лошије стоји, да њихови људи уђу на ДФ-ову листу. Ми смо расположени за сваку врсту сарадње.

TIP: Хоћете ли остати при својој кандидатури за члана Предсједништва БиХ?

Комшић: Ако хоће Драгана Човића у Предсједништву БиХ, нека то отворено кажу. Ја не видим зашто бих повукао своју кандидатуру. Осјећам да је то нека врста моје политичке обавезе. Да пробам да га зауставим. Да ли ћу у томе успјети то не овиси само о мени, већ првенствено о бирачима. Нејасно ми је шта ради СДП. Поред оног приједлога са кандидатуром из РС-а, одједном долази и приједлог по коме Драган Човић има обезбјеђен пролаз у Предсједништво БиХ. И то је нешто што ме јако чуди. СДП је раније рекао да прихвата да ја будем нека врста заједничког кандидата, наравно са њиховим кандидатом. Ја то сада дефинишем као промјену политике и промјену става у СДП-у, када је ријеч о кандидатури. У политици су могући и такви заокрети. Све ми је то изненађујуће…

TIP: Делегације ДФ-а и СДП-а су недавно имале састанак на којем је разговарано о заједничком наступу на изборима. Умјесто да се интерно договорите, зашто се кренуло са јавним ‘препуцавањем’ у медијима. Све ово потенцијалним бирачима би могло дјеловати ‘политички незрело’.

Комшић: Ја то стварно не знам. То морате питати људе из СДП-а. Приједлог који смо ставили пред њих је по нашем мишљењу био поштен према свима. Зашто су то људи из СДП-а одбили ја не знам. Њима очигледно уједињење подразумијева да се сви учланимо у СДП. Међутим, са овом структуром коју они имају и коју су задржали након што им је Лагумџија отишао, они требају знати да је то просто немогуће и неприхватљиво за нас, али вјероватно и другим странкама. Ту мислим на структуру СДП-а која је била у извршној власти у периоду 2010-2014., која се није прославила, а позната је прије свега правосудним органима. Идеја је била да се створи једна нова странка у којој би сви били исти. Која би била ослобођена терета бивших руководстава, укључујући и мене, те би јој био отворен пут за убједљиву побједу на изборима. Кажем вам, не мора се то свакоме свиђати, али ме је шокирала толика количина бијеса из СДП-а, јер ја томе не могу да нађем рационалан разлог. С друге стране, можда иза свега овога постоји неки други план и разлог за који ја не знам.

TIP: Након што га дуго времена није било у бх. јавности, у посљедњих неколико дана у више наврата се оглашавао и бивши предсједник СДП-а Златко Лагумџија. Доста критичан и оштар је био према вама. Има ли по вашем мишљењу Лагумџија и даље јак утицај у врху СДП-а?

Комшић: Све оно што је Лагумџија протеклих дана износио у јавност, сада је то и званичан став СДП-а. Очигледно да он има много већи утјецај у СДП-у него што смо ми мислили.

TIP: Како даље?

Комшић: Ми смо расположени за неку врсту сарадње са СДП-ом, али и другим странкама љевице. Сада се поставља питање шта СДП жели? Ми смо и даље спремни да сарађујемо са СДП-ом и да правимо заједничке листе. Да уведемо модел који сам вам образложио. Да на неким мјестима људи из других странака уђу на наше листе, а да наши људи у неким срединама уђу на њихове листе. Да се направи нека врста јединства и да се нанесе ударац овим националистичким странкама. Међутим, морам вам искрено признати да сам затечен рекацијом из СДП-а. Питам се шта они желе? Који им је циљ? Је ли циљ да Милорад Додик и Драган Човић буду у Предсједништву БиХ? Је ли им циљ и план да се сви ми ‘усисамо’ у СДП? То се наравно неће десити. Али питам се да ли је то уједињење какво види СДП? То се неће десити поготово са структуром која је остала послије Лагумџије у СДП-у. Ту има људи којима би се требало бавити мало више праводсуђе.

TIP: Какве су шансе на изборима овако још увијек разједињене ‘љевице’ у БиХ?

Комшић: Ја ћу учинити све да се то деси. Понудили смо СДП-у план који је поштен. Који је укључивао да се сви склонимо, укључујући и мене. Да се сви макнемо са политичке сцене. То им није прихватљиво, али без обзира и на ту чињеницу, ми стојимо на располагању СДП-у за сарадњу. Ми смо звали СДП, Нашу странку и ГС на састанак у уторак, али мислим да Никшић не може јер долази у Тузлу да изглади неке проблеме између градског и кантоналног руководства. Покушава да то смири. Састанак смо помјерили за сриједу, а да ли ће се појавити на њему, ја то заиста не знам. Стојим на располагању да заједно пронађемо модел за заједничку сарадњу. Видјет ћемо да ли ће то успјети. Пробали смо са овим приједлогом, одбили су нас, видјет ћемо да ли ће нас одбити и код овог другог модела који ћемо им понудити. Све је могуће… Ни сам не знам више шта да мислим. Нама ‘десница’ са оваквом ‘љевицом’ није ни потребна. Ми смо сами себи довољни да срушимо све.

http://tip.ba/2018/03/19/nama-desnica-sa-ovakvom-ljevicom-nije-ni-potrebna-mi-smo-sami-sebi-dovoljni-da-srusimo-sve-predsjednik-df-a-zeljko-komic-u-intervjuu-za-tip-ekskluzivno-otkrio-novi-model-saradnje-koji-ce-pon/

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар