Федерација/БиХ

Конаковић: Сви су за одлазак страних судија, наш став је да оду пред улазак БиХ у ЕУ

ОН ПРЕДЛАЖЕ ДА СЈЕДИШТЕ АПЕЛАЦИОНОГ СУДА БУДЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ, СРПСКА ЈЕ УА БАЊАЛУКУ
  • Имајући у виду да СНСД и сви из Републике Српске траже да стране судије из Уставног суда оду одмах, Елемедин КОНАКОВИЋ оцијенио да би то дестабилизовало правосудни систем БиХ

МИНИСТАР иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је данас да су сви у БиХ сагласни да стране судије треба да оду из Уставног суда БиХ, али не и о томе када се то треба десити.

– Наш став је да то буде пред вратима ЕУ, а да нам онда то буде додатни мотив да тамо што прије дођемо – рекао је Конаковић.

Он је истакао да, с друге стране, СНСД и сви из Републике Српске траже да стране судије из Уставног суда оду одмах, што би, како је оцијенио, дестабилизовало правосудни систем БиХ.

Конаковић је рекао да су му саговорници из ЕУ пренијели да би мали напор на усвајању два или три закона – закона о судовима, закона о спречавању прања новца и закона о сукобу интереса – значило стоодстотно испуњавање онога што се у овом тренутку очекује од БиХ.

Говорећи о закону о судовима, Конаковић је рекао да је остало још да се расправе детаљи унутар самог закона који се тичу надлежности и сједишта, али да овај законски приједлог „иде у бољем правцу“.

Он је навео да је један од проблема позиционирање термина када је ријеч о привредном криминалу да се не би оставила могућност судији или вијећу да одређене ствари различито тумачи од случаја до случаја.

Према његовим ријечима, једна од тема око којих и даље нема компромиса јесте сједиште апелационог суда, као и да је његов приједлог да он буде у Источном Сарајеву, док партнери из СНСД-а траже да он буде у Бањалуци.

– Са наше стране аргументи су да то сједиште у Бањалуци производи непотребне трошкове, а, са друге стране, каже се да приликом ових апелационих процеса странке не иду на те врсте саслушања, па се ти трошкови не праве, али оставићемо експерте да те ствари доведу до краја и да нам понуде компромисно рјешење – истакао је Конаковић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар