Федерација/БиХ

Кошарац: Иванић и Црнадак не смију сједити скрштених руку поводом „босанског језика“

„НЕКА ИВАНИЋ ЗАСТУПА СТАВОВЕ РС -СПОЉНА ПОЛИТИКА ЈЕ У НАДЛЕЖНОСТИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ“
  • „Свједоци смо све вријеме да бошњачка политичка јавност жели да наметне причу о ‘босанском језику` и ‘босанској нацији`, што ми не прихватамо“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац поручио је данас да је за Републику Српску, њене грађана и институције потпуно неприхватљиво наметање појма „босанског језика“, као и „босанске нације“.

„Свједоци смо све вријеме да бошњачка политичка јавност жели да наметне причу о ‘босанском језику` и ‘босанској нацији`, што ми не прихватамо“, рекао је Кошарац Срни, коментаришући саопштење Амбасаде БиХ у Канбери да је овог викенда, први пут у историји, започела настава на такозваном босанском језику у средњим школама у Новом Јужном Велсу у Аустралији.

Кошарац је подсјетио да постоји низ ексцесних и инцидентних ситуација у дипломатско-конзуларној мрежи (ДКП) и Министарству иностраних послова БиХ.

Он је истакао да би требало питати министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка да ли зна шта му раде амбасадори БиХ.

Кошарац сматра да нема уједначене и избалансиране политике у ДКП мрежи и то наноси велику штету и производи неповјерење у БиХ.

„Република Српска и српски народ неће се сагласити са таквом тезом и мислим да то и даље говори о покушајима спровођења политике (лидера СДА и бошњачког члана Предсједништва БиХ) Бакира Изетбеговића да је БиХ једнака Бошњацима и бошњачким интересима. Ово је пораз оних који дају подршку политици Изетбеговића, то је и пораз такозваног Савеза за промјене, који подржава Изетбеговићеву политику у институцијама БиХ“, каже Кошарац.

Он сматра да и Црнадак и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић не чине довољно на заштити интереса Републике Српске у институцијама БиХ и да тамо сједе скрштених руку.

„Спољна политика јесте у надлежности Предсједништва БиХ, али Иванић више нема право да у тој институцији сједи скрштених руку. Мислим да би он требало да почне да брани интересе Републике Српске, да заступа ставове њених институција и чува виталне националне интересе српског народа“, закључио је Кошарац.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар