Федерација/БиХ

Кошарац: Марфи и Шмит од БиХ праве колонију – шта о томе мисли О`Брајен

„ЗАШТО ПОДРЖАВА ДАЉУ РАЗГРАДЊУ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА И РУШЕЊЕ СУВЕРЕНИТЕТА БиХ?“
  • „Ако Американци заиста имају добре и пријатељске намјере према БиХ, нека не минирају и не опструишу договор Републике Српске и Федерације БиХ и три конститутивна народа. Нека се окану идеја о наметању рјешења“
  • „Колико сам из медија упознат, О`Брајан је за свог првог саговорника изабрао нелегитимног Кристијана Шмита, којем је, да парадокс буде већи, пружио подршку, као и употреби бонских облаштења“

ЗАМЈЕНИК предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац сматра да би било интересантно чути шта амерички дипломата Џејмс О`Брајан каже о намјерама амбасадора његове земље Мајкла Марфија и нелегитимног високог представника Кристијана Шмита да у БиХ успоставе колонију у којој ће важити аргумент силе, а не сила аргумената, те зашто подржава примјену бонских овлаштења у даљој разградњи Дејтонског споразума и нарушавању суверенитета БиХ.

Кошарац је рекао да би било интересантно чути шта О`Брајан, као један од креатора Дејтонског споразума, каже о чињеници да је овај међународни документ девастиран интервенцијом бивших високих представника.

– Да ли су то демократске вриједности које САД пропагирају у БиХ? Ако заиста имају добре и пријатељске намјере према БиХ, нека не минирају и не опструишу договор Републике Српске и Федерације БиХ и три конститутивна народа. Нека се окану идеја о наметању рјешења – поручио је Кошарац на друштвеној мрежи Инстаграм.

Он је рекао да је очекивао да ће О`Брајан у оквиру посјете БиХ недвосмислено и јасно подржати досљедну примјену Дејтонског мировног споразума, поштовање Устава и суверенитета БиХ, која је састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

Џејмс О’Брајан

– Но, како сам из медија упознат, О`Брајан је за свог првог саговорника изабрао нелегитимног Кристијана Шмита, којем је, да парадокс буде већи, пружио подршку, као и употреби бонских облаштења – истакао је Кошарац.

Он је нагласио да Република Српска остаје посвећена досљедној примјени Дејтонског мировног споразума, уставној БиХ и договору два ентитета и три конститутивна народа, без странаца у институцијама и процесима одлучивања.

– Свако рјешење у БиХ мора бити плод домаћег договора, без страног интервенционизма. Све супротно томе, БиХ води у неизвјесност и суноврат – напоменуо је Кошарац.

Амерички дипломата и Кристијан Шмит састали су се данас у Сарајеву гдје су разговарали о најхитнијим изазовима са којима се БиХ суочава, укључујући изборни интегритет.

О`Брајан је потврдио подршку САД Шмиту и његовом кориштењу бонских овлаштења за спровођење Дејтонског мировног споразума, подршку БиХ и њеним институцијама.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар