Федерација/БиХ

Кошарац: Отварањем преговора са Украјином и Молдавијом – ЕУ показала да је сателит САД

«ЕВРОПСКА УНИЈА ПОНОВО ДЕМОНСТРИРА ЛИЦЕМЈЕРНУ ПОЛИТИКУ ПРЕМА БиХ»
  • Сташа КОШАРАЦ: Случај Украјине и Молдавије, али и раније Бугарске и Румуније, доказује да ЕУ не држи до сопствених стандарда и испуњавања одређених услова за чланство. Нас су увјеравали да ће ОХР бити затворен, а странци отићи из Уставног суда, када земља добије статус кандидата. БиХ има кандидатски статус, а горући проблем присуства странаца у институцијама није ријешен, нити је ОХР затворен

Извор: РТРС

ЗAMЈЕНИК предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да је ЕУ одлуком да отвори приступне преговоре са Украјином и Молдавијом показала лицемјерну политику према БиХ и да је сателит спољне политике САД.

– Европа је поново показала лицемјерну политику према БиХ. Одлука да отвори приступне преговоре са Украјином и Молдавијом, али не и са БиХ, у функцији је искључиво геополитичких интереса, а не стварања стабилне ЕУ и поштовања властитих принципа. ЕУ је сателит спољне политике САД – истакао је Кошарац.

Он је навео да случај Украјине и Молдавије, али и раније Бугарске и Румуније, доказује да ЕУ не држи до сопствених стандарда и испуњавања одређених услова за чланство.

Кошарац је указао да је то уосталом био случај и са БиХ, јер су увјеравали да ће ОХР бити затворен, а странци отићи из Уставног суда, када земља добије статус кандидата.

БиХ, каже он, данас има кандидатски статус, а горући проблем присуства странаца у институцијама није ријешен, нити је ОХР затворен.

– Онда су пред нас поставили 14 приоритета. Српска је дала сагласност и рекла да је за њихову имплементацију одмах и интегрално. Све што је урађено на ЕУ путу, остварено је захваљујући подршци Републике Српске и њених представника на заједничком нивоу – подсјетио је Кошарац.

Међутим, истакао је, то ЕУ није довољно, она не одустаје од политичких условљавања, наводећи да таква политика није дугорочно одржива.

– Ми желимо равноправно партнерство са ЕУ, а не да будемо поданици и беспоговорно прихватамо све њене услове, надајући се да ћемо постати дио ЕУ породице. Ми смо за примјену европских стандарда, који значе боље услове за живот сваког човјека и унапређују привредни амбијент. Нећемо дозволити да на том путу буде угрожена уставна позиција Републике Српске, нити да јој буду одузета Дејтоном загарантована права – навео је Кошарац на Инстаграму.

Умјесто да инсистира на рјешењима која су плод договора два ентитета и три конститутивна народа у дејтонској БиХ, Кошарац каже да ЕУ и даље подржава и намеће туторство нелегитимног Кристијана Шмита, док у међувремену маже очи испуњавањем неких услова.

– И када испунимо свих 14 приоритета, оправдано је поставити питање да ли ће пред нама бити поново додатни услови, критеријуми и слично. Колико је ЕУ искрена у том процесу? Да ли ће истински подржати напоре свих нивоа власти у БиХ или ће опет наћи неки изговор, дајући предност геополитичким околностима и интересима САД-а, умјесто властитим правилима, принципима, вриједностима и коначници сопственој политици – упитао је Кошарац.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар