Федерација/БиХ

Кошарац: Сатлер само показао да политику делегације ЕУ одређују америчка и британска амбасада

„ЕУ ТРЕБА ДА КОНАЧНО ИСПУНИ ОБЕЋАЊЕ О ЗАТВАРАЊЕ ОХР И ОДЛАСКУ СТРАНИХ СУДИЈА“
  • Сташа КОШАРАЦ: Сатлер би да одлучује умјесто институција Републике Српске, али ћути када су те институције, српски народ и Српска у цјелини мета сулудих притисака и напада амбасадора /САД у БиХ Мајкла/ Марфија, ОХР и ноторног Кристијана Шмита

ЗАМЈЕНИК предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да став шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да сједиште апелационог одјељења Суда БиХ не треба да буде у Бањалуци потврђује само једно – да политику те делегације одређују америчка и британска амбасада, земље које, да иронија буде већа, нису чланице ЕУ.

Он је указао да би Сатлер да одлучује умјесто институција Републике Српске, али ћути када су те институције, српски народ и Република Српска у цјелини мета сулудих притисака и напада амбасадора /САД у БиХ Мајкла/ Марфија, ОХР-а и, како је навео, ноторног Кристијана Шмита.

Кошарац је упитао зашто Сатлер и Делегација ЕУ упорно ћуте на очигледни политички прогон легитимно и легално изабраног предсједника Републике Српске?

– Зашто су нијеми на чињеницу да се на најгрубљи начин крше изборна воља и демократска права грађана Српске? Зашто ћуте на чињеницу да се у БиХ, као земљи кандидату, појавио странац који жели да намеће своју вољу као закон који се мора поштовати? – навео је Кошарац на Инстаграму.

Он је истакао да очекује да ЕУ не насједа на лажне сарајевске наративе и да принципијелно поштује Дејтонски мировни споразум, међународно право и основне демократске постулате. Он је појаснио да то у пракси значи да ЕУ стане иза изборне воље три конститутивна народа у БиХ, те да поштује и подржи легитимно и легално, на демократским изборима, изабране политичке представнике.

– Једнако тако, ЕУ треба да коначно испуни своје обећање о затварању ОХР-а и одласку страних судија из Уставног суда БиХ када земља добије кандидатски статус – поручио је Кошарац.Он је истакао да је једина досљедна и принципијелна политика у БиХ политика Републике Српске, предвођена предсједником Милорадом Додиком. Он је нагласио да је Република Српска јасно рекла да је за реализацију 14 европских приоритета у цјелини и да подржава договор два ентитета и три конститутивна народа без страног интервенционизма.

Кошарац је указао да су наметнуте тезе о томе да Република Српска нешто блокира креиране у америчкој и британској амбасади, а једини циљ њиховог спиновања и сплеткарења јесте да по сваку цијену угрозе уставни капацитет Српске и отму јој имовину.

– Двије западне амбасаде користе дио федералних политичких структура као мегафон за ширење лажних наратива о Републици Српској. Нажалост, свједоци смо да и Делегација ЕУ на челу са Сатлером понизно прихвата да учествује у том врзином колу, додатно урушавајући сваки покушај унутрашњег договора у БиХ. Откуд Сатлеру право да се мијеша у унутрашња питања у БиХ? Доза његове дрскости дијаметрално је супротна дози елементарне пристојности једног дипломате – поручио је Кошарац, који је и члан Предсједништва СНСД-а.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар