Федерација/БиХ

Кошарац: Странке „Тројке“ би да на дневни ред ставе измјене Устава БиХ умјесто договора из Лакташа

ПОЗИВУ ВЛАДАЈУЋИХ БОШЊАЧКИХ ПАРТИЈА НИЈЕ СЕ ОДАЗВАЛА ОПОЗИЦИЈА НИ ИЗ СРПСКЕ НИ ИЗ ФБиХ
  • Члан Главног одбора СНСД Сташа КОШАРАЦ: Данашњи састанак је покушај скретања пажње са договора из Лакташа. Било би коректно од партнера у власти из Федерације БиХ да су измјене Устава и примјене пресуда међународних судова предложили за дневни ред недавног састанка у Лакташима
  • Потпредсједник Уједињене Српске Милан ПЕТКОВИЋ: На састанку нису били понуђени никакви приједлози. Уставне промјене нису света књига да се о њима не може разговарати, али се састанку нису одазвале странке опозиције, а за измјене Устава потребна је двотрећинска већина, па нису могуће без опозиције
  • Предсједник странке Народ и правда Елмедин ККОНАКОВИЋ: Циљ био је дефинисање постојања евентуалне политичке воље за рјешавање проблема Устава БиХ

Извор: РТРС

САСТАНАК представника политичких партија у Парламентарној скупштини БиХ који су данас у Сарајеву организовале странке „Тројке“ био је покушај да се на дневни ред ставе измјене Устава БиХ што није приоритет, већ је то имплементација договора из Лакташа, изјавио је члан Главног одбора и Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац.

– Чини ми се да се покушава договор из Лакташа дерогирати под утицајем неких који желе да моделирају рјешења – рекао је Кошарац послије састанка

Кошарац сматра да би било коректно од партнера у власти из Федерације БиХ да су измјене Устава и примјене пресуда међународних судова предложили за дневни ред недавног састанка у Лакташима.

Кошарац сматра да је данашњи састанак покушај скретања пажње са договора из Лакташа, те је истакао да ће и даље радити на имплементацији тог договора, јер сматра да је добар за европски пут БиХ.

Чедомир Стојановић из ДЕМОС-а је рекао да је сваки састанак и разговор добар, а на данашњи састанак је изнио примједбе да је недовољно припремљен.

Он је навео да је на састанку у Лакташима много тема усаглашено, истичући да данашњи разговори нису наставак недавних из Лакташа.

Потпредсједник Уједињене Српске Милан Петковић изјавио је да на састанку нису били понуђени никакви приједлози.

Петковић је рекао да уставне промјене нису света књига да се о њима не може разговарати, али да због чињенице да се састанку нису одазвале странке опозиције, а да је за измјене Устава потребна двотрећинска већина, то није могуће урадити без опозиције.

Из Српске је порука да је у овом тренутку због наставка европског пута и добијања датума почетка преговора са ЕУ важније имплементирати договор политичких партија из Лакташа.

Предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић изјавио је да циљ данашњег састанка странака био дефинисање постојања евентуалне политичке воље за рјешавање проблема Устава БиХ.

Конаковић је новинарима након састанка у Сарајеву рекао да није било много говора о конкретним приједлозима.

Он је критиковао оне који су политизовали питање Устава и нису се одазвали позиву.

Састанку у име СНСД-а присуствовали су потпредсједник странке Небојша Радмановић и члан Главног одбора Сташа Кошарац, затим Милан Петковић из Уједињене Српске, Чедомир Стојановић из ДЕМОС-а, у име Народа и правде Елмедин Конаковић и Денис Звиздић, Дарјана Филиповић и Славко Матић из ХДЗ-а БиХ, Саша Магазиновић из СДП-а БиХ.

На данашњи састанак нису се одазвали представници СДС-а, ПДП-а и Листе за правду и ред, као и представници опозиционих странака из Федерације БиХ, СДА, НЕС-а и Демократског фронта.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар