Одабрано Федерација/БиХ

Кошарац због Хелезових подметања затражио хитну сједницу Извршног обавјештајног одбора

У ИНИЦИЈАТИВИ БОЈАНИ КРИШТО НАВЕО: ДА СА РУКОВОДСТВОМ ОБА УТВРДИМО ШТА ЈЕ ИСТИНА
  • Замјеник предсједавајуће Савјетом министара БиХ Сташа КОШАРАЦ: Изузетно је опасно када министар одбране, без иједног доказа, јавно износи такве тврдње на рачун Републике Српске. То се може окарактерисати као распиривање националне нетрпељивости и страха
  • „Хелез свјесно учествује у негативној кампањи против Републике Српске и антируској хистерији… Његове тврдње да наводне војне обуке на територији Српске воде Руси потврђују да је Хелез преузео наративе америчког амбасадора Мајкла Марфија и других странаца о постојању малигног руског утицаја у БиХ, као и о томе да Република Српска заступа сецесионистичку и милитантну политику, што је ноторна неистина и нонсенс“

ЗАМЈЕНИК предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац затражио је од предсједавајуће Борјане Кришто да у најкраћем року сазове хитну сједницу Извршног обавјештајног одбора поводом навода министра одбране Зукана Хелеза о постојању војних кампова за обуку и паравојних формација на територији Републике Српске.

– Тражим хитну сједницу како бисмо заједно са руководством Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ утврдили истинитост навода министра Хелеза и добили званичан став ОБА-е БиХ – поручио је Кошарац, који је и члан Извршног обавјештајног одбора.

Он је у изјави за Срну истакао да је његово право и дужност да као, замјеник предсједавајуће из реда српског народа и представник Републике Српске у Савјету министара, затражи од надлежних органа пуну информацију о инсинуацијама министра одбране у Савјету министара у вези са постојањем војних кампова за обуку и паравојних формација на територији Републике Српске.

– Изузетно је опасно када министар одбране, без иједног доказа, јавно износи такве тврдње на рачун Републике Српске. То се може окарактерисати као распиривање националне нетрпељивости и страха. Таквим поступцима он уопште не доприноси стабилизацији прилика у БиХ – навео је Кошарац.

Он је нагласио да је очигледно да Хелез свјесно учествује у негативној кампањи против Републике Српске и антируској хистерији, што је потпуно неприхватљиво понашање.

– Његове тврдње да наводне војне обуке на територији Српске воде Руси потврђују да је Хелез преузео наративе америчког амбасадора Мајкла Марфија и других странаца о постојању малигног руског утицаја у БиХ, као и о томе да Република Српска заступа сецесионистичку и милитантну политику, што је ноторна неистина и нонсенс – поручио је Кошарац.

Он је истакао да Република Српска остаје привржена политикама мира, стабилности и сарадње, те поштовања Устава и Дејтонског споразума, као и да се залаже за унутрашњи договор два ентитета и три конститутивна народа.

– Евидентно је да, нажалост, политички представници Федерације БиХ имају другачију агенду. Инсинуације министра Хелеза додатни су доказ да постоје изузетно спорне и проблематичне намјере структура из ФБиХ, које са састанака са високим европским и свјетским званичницима искључују српске министре у Савјету министара – навео је Кошарац.

Он је додао да у ФБиХ очигледно постоје структуре које не дозвољавају представницима Републике Српске на заједничком нивоу да на адекватан начин представе њене званичне политике и ставове приликом састанака са међународним представницима.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар