Федерација/БиХ

Ковачевић: Предуслов да БиХ реално крене ка ЕУ је – да се Шмит врати у своју Њемачку

ТО ШТО УЧЕСТАЛО ПОНАВЉА ДА ЈЕ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК НЕЋЕ ГА УЧИНИТИ ВИСОКИМ ПРЕДСТАВНИКОМ
  • Радован КОВАЧЕВИЋ: Српска о свему одлучује сама – и без зеленог свјетла Сергеја Лаврова. А Шмит без гласа Русије неће постати високи представник УН у БиХ
  • „Забрињава што Шмит користи одређену врсту расних теорија, па о себи говори као о Европљанину, а нама који овдје живимо негира чак и то да смо Европљани иако на тлу Европе живимо одувијек“

МИЛОРАД Додик, а и генерално ми из Републике Српске смо препознатљиви баш по томе да сами, самостално и аутономно доносимо своје политичке одлуке, а ако је некоме потребно „зелено свјетло“ од Сергеја Лаврова – онда је то управо Кристијан Шмит који, између осталог, и без гласа Русије не може постати високи представник, истакао је делегат у Клубу Срба Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

– Видимо да је Шмит почео мислити да што више сам за себе говори како је он високи представник, па то понавља из дана у дан, мисли да ће га то и учинити високим представником. Међутим, неће. Без релевантне резолуције Савјета безбједности УН може да буде шта год хоће и жели, али високи представник не може да буде – нагласио је Ковачевић.

Оно што забрињава, рекао је Ковачевић, јесте да видимо да већ у неколико наврата Шмит користи одређену врсту расних теорија и закона, па о себи говори у контексту Европљанина, а нама који овдје живимо негира чак и то да смо Европљани иако на тлу Европе живимо одувијек.

– У том контексту треба посматрати и то да нас је он, у маниру човјека без манира, прво називао мајмунима у циркусу, а да је ево сад прешао на то да нас назива биковима. Мислим да је то изузетно забрињавајуће и да би и за земљу која га је овдје послала требало да буде озбиљан аларм на који начин Кристијан Шмит репрезентује ту земљу која га је овдје послала – указао је Ковачевић.

И на крају, да не буде да само критикујемо Шмита, навео је Ковачевић, видимо и да је рекао да треба да учинимо више да БиХ приближимо Европи.

– Република Српска ради много на томе и оно што је битно да зна и Шмит и сви остали јесте – да није било ниједног пута БиХ према ЕУ да на том путу није био велики потпис Реепублике Српске, па ако треба и Милорада Додика, а да ће прави потези на том путу БиХ моћи услиједити тек оног тренутка када се испуни основни предуслов, а то је – да Кристијан Шмит напусти БиХ – поручио је Ковачевић за Срну.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар