Федерација/БиХ

Кришто врху ЕУ: БиХ као будућој земљи чланици ЕУ потребан Изборни закон који неће бити продукт наметања

У МЕКОЈ ФОРМИ ОДБАЦИЛА НАЈНОВИЈИ ПОКУШАЈ НАМЕТАЊА КРИСТИЈАНА ШМИТА
  • Борјана КРИШТО упозорила: Наметање одлуке о измјенама и допунама Изборног закон БиХ, за мене, као предсједавајућу Савјета министара представља један неочекивани изазов на који ћемо, скупа са Вама, морати одговорити на начин да се не угрози наш ЕУ пут, као нити рад институција БиХ, јер управо институције у БиХ морају преузети одговорност за доношење свих одлука

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋА Савјета министара Борјана Кришто упутила је данас писмо предсједници Европске комисије Урсули фон дер Лајен, предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу, предсједници Европског парламента Роберти Метсоли, високом представнику ЕУ за вањске послове и безбједносну политику Жозепу Борељу и комесару Европске комисије за сусједство и проширење Оливеру Вархељију везано за Изборни закон, а у контексту европског пута БиХ.

Кришто је подсјетила на недавно отварање преговора и рекла да је свима у БиХ јасно да је за БиХ од посебног значаја цјелокупна изборна реформа.

Истакла је да БиХ као будућој земљи чланици Европске уније потребан Изборни закон који неће бити продукт наметања или прегласавања.

У складу с тим, Кришто је подсјетила да се са посебном пажњом ради на усаглашавању измјена и допуна Изборног закона.

– Надлежно министарство правде је 21. марта 2024. упутило у процедуру нацрт Закона. Исти се тренутно налази у јавној расправи током које сви у БиХ у могу дати своје коментаре и амандмане – наводи се у писму.

Рекла је како је наметање опсежне међународне супервизије од чак 114 исправака неспојиво са европском будућношћу БиХ, а најпогубније је за независну и суверену БиХ, узевши у обзир да се ради о Закону на којем се темељи демократски систем и који је послије Устава БиХ, најважнији правни акт.

– Чврсто мислим да наметање одлуке о измјенама и допунама Изборног закон БиХ, за мене, као предсједавајућу Савјета министара представља један неочекивани изазов на који ћемо, скупа са Вама, морати одговорити на начин да се не угрози наш ЕУ пут, као нити рад институција БиХ, јер управо институције у БиХ морају преузети одговорност за доношење свих одлука – истакла је Кришто у свом писму високим званичницима ЕУ.

На крају писма, Кришто је истакла да је потребно наставити сарадњу и заједнички рад, те „јачати повјерење и поштовање између нас у БиХ, те дати подршку рјешењима које ће бити резултат рада институција БиХ“.

Исказала је увјерење да је само тако могуће направити искорак „хитно потребан за све нас у БиХ па и наш европски пут“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар