Одабрано Федерација/БиХ

Махмуљину – да би избјегао одлазак у затвор – омогућено да побјегне у Турску

ПРАВОСНАЖНО ОСУЂЕН НА ОСАМ ГОДИНА ЗАТВОРА ЗБОГ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА ВОЗУЋЕ
  • Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад КОЈИЋ: Очигледно је Суд БиХ дао могућност Махмуљину да побјегне

НЕКАДАШЊИ командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин, који је правоснажно осуђен због ратних злочина над Србима на подручју Возуће и Завидовића, према информацијама које су испливале у јавност, није на одслужењу казне у затвору, већ је у Турској.

Махмуљин је другостепеном пресудом Суда БиХ крајем априла ове године правоснажно осуђен на осам година затвора због злочина почињених 1995. године, када као командант није спријечио злочине припадника злогласног одреда „Ел муџахедин“ над заробљеним војницима Војске РС, цивилима те припадницима санитетског особља на подручју Возуће и Завидовића. Ипак, он је, према непотврђеним информацијама, у Турској, а као разлог је, како се спекулише, наведено лијечење.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић за „Глас“ је истакао да је очигледно Суд БиХ дао могућност Махмуљину да, након правоснажне пресуде, побјегне. Којић подвлачи да закон о извршењу кривичних санкција прописује да се, када пресуда постане правоснажна, као у случају „Махмуљин“, доноси акт којим се особа упућује на извршење казне у казнено-поправну установу.

– С обзиром на то да Суд очигледно није поступио у складу са законом ни донио упутни акт, нити било какве мјере забране, као што је забрана напуштања мјеста пребивалишта или територије БиХ, омогућио је Сакибу Махмуљину да изврши бјекство. Чак и у условима да је и отишао на лијечење у Турску, имајући у виду да има правоснажну казну, морао је обавијестити суд о свом здравственом стању и потенцијалном лијечењу – истакао је Којић.

Сматра да је у овом случају видљива спрега и давање могућности Махмуљину да избјегне извршење казне.

– Он је овако бјегунац за којим треба расписати међународну потјерницу да би био смјештен на издржавање срамотно мале казне – истакао је Којић. Све ово, како је рекао, указује на то да је Српска била у праву од самог почетка.

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/mahmuljin-pobjegao-u-tursku/428735

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар