Главно Федерација/БиХ

Мектић: БиХ је прије два дана за длаку избјегла да јој ЕУ поново уведе визе

КАО РАЗЛОГ ЈЕ НАВЕО „ОПСТРУКЦИЈЕ ПРЕСУДЕ УСТАВНОГ СУДА“ –ТО МУ ПОВЈЕРИЛИ НЕКИ АМБАСАДОРИ
  • Средоје НОВИЋ: Ова апсолутно неспособна власт за годину није хтјела, могла или није жељела да промијени ниједан закон. Та власт у Савјету министара није могла да усагласи ниједну одредбу ни Закона о кривичном поступку ни Закона о ОБА, а данас говори о могућности укидања безвизног режима и за то оптужује опозицију

БиХ је прије два дана за длаку избјегла строге санкције Европске уније и поновно увођење виза за своје грађане, потврдио је “Гласу Српске” министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Он каже да му је неколико западних амбасадора отворено признало да је први пут од децембра 2010. године, када је уведен безвизни режим, унутар Европске уније озбиљно разговарано о укидању безвизног режима за БиХ.

Мектић објашњава да основни разлог за овакав став земаља ЕУ представљају опструкције у спровођењу пресуде Уставног суда БиХ од 1. јуна прошле године којом су проглашене неуставним поједине одредбе Закона о кривичном поступку и Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА) БиХ.

– Уставни суд БиХ је прије два дана констатовао да Парламент БиХ није извршио ту његову одлуку, али на нашу срећу, оспорене законске одредбе нису стављене ван снаге. Суд је, иако на прилично немушт начин и уз доста конфузно правно тумачење, ипак избјегао доношење одлуке којом би спорне одредбе у потпуности биле стављене ван снаге. Да је то урађено, правосуђе би се нашло у ћорсокаку, јер тужилаштво не би могло да спроводи истраге, а једна од посљедица би била и то што би ОБА била принуђена да аутоматски прекине примјену посебних истражних радњи, односно праћење и прислушкивање особа осумњичених за тероризам – каже Мектић.

То практично значи, наставља Мектић, да би безбједносно интересантне особе са пасошем БиХ без тајне полицијске присмотре могле да путују гдје год желе на Старом континенту.

– Потпуно је логично да европске земље желе да се заштите, односно да заштите своје грађане и не може им се замјерити на томе. На срећу, за сада је избјегнут најгори сценарио и надам се да неће ни бити реализован, али је довољно озбиљно и то што се у ЕУ уопште разговара о укидању безвизног режима као опцији – каже Мектић.

Шеф Клуба српских делегата у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић каже да за евентуално укидање безвизног режима и поновно увођење виза за грађане БиХ одговорност може да сноси само и искључиво власт на нивоу БиХ коју, између осталих, представља и Мектић.

Новић, који је био министар цивилних послова БиХ у децембру 2010. године када је Европска унија укинула визе за грађане БиХ, каже да је тадашња власт донијела БиХ укидање виза, чиме је показала активност, офанзивност и да зна шта треба грађанима.

– Ми смо учинили надљудске напоре да БиХ добије безвизни режим и успјели смо у томе, а актуелна власт говори о поновном увођењу виза. Ова апсолутно неспособна власт за годину није хтјела, могла или није жељела да промијени ниједан закон. Та власт у Савјету министара није могла да усагласи ниједну одредбу ни Закона о кривичном поступку ни Закона о ОБА, а данас говори о могућности укидања безвизног режима и за то оптужује опозицију. Боље би им било да оду са власти и да признају грађанима да су неспособни и да су их држали у заблуди – каже Новић.

(Глас Српске)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар