Главно Федерација/БиХ

Мектић: Можда ћемо и Оружане снаге БиХ укључити у рјешавање проблема с мигрантима

ОДБАЦИО ЗАХТЈЕВ КЋЕРКЕ ФИКРЕТА АБДИЋА ДА СЕ ЗБОГ МИГРАНАТА ПРОГЛАСИ РАТНО СТАЊЕ
  • „Тражим од полицијских агенција да буду активне на цијелој рути. Ово је постао озбиљан бизнис који доноси више профита од кријумчарења дроге. Појединци из мигрантских група су се почели бавити кријумчарењем“

МИНИСТАР безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић изјавио је данас да постоји могућност укључивања Оружаних снага БиХ у рјешавање проблема с мигрантима.

„Покренућу иницијативу да се омогући увођење Оружаних снага БиХ у рјешавање проблема миграната уколико он, не дај боже, ескалира“, рекао је Мектић новинарима у Сарајеву послије сједнице Оперативног штаба који се бави мигрантском кризом у БиХ.

Он је позвао политичаре на свим нивоима власти да проблем у вези са мигрантима у БиХ не користе за предизборну кампању.

„Молио бих политичаре да се не петљају у овај проблем, они не могу помоћи. Ми немамо квалитетну термовизијску камеру, немамо радара, али они од тога не праве предизборну кампању. Кћерка (начелника Велике Кладуше) Фикрета Абдића је јуче затражила да се у БиХ прогласи ратно стање. Видите ли с каквим ми политичарима имамо посла“, истакао је Мектић.

Он је позвао посланике у парламенту БиХ да се створе услови да се издвоји више од 75 хиљада конвертибилних марака, колико је до сада издвојено за рјешавање проблема миграната у БиХ, додавши да је захваљујући његовом ангажману, обезбијеђена помоћ у износу од пет милиона евра од ЕУ.

Министар безбједности БиХ је упозорио да ће проблем с мигрантима у БиХ трајати, да власти у БиХ „немају чаробни штапић да га ријеше“, и да треба јачати заштиту државне границе, јер ЕУ нема рјешења за мигрантску кризу.

Мектић је упозорио на криминал у вези с мигрантима, тражећи хапшење кријумчара миграната што је оцијенио као „посао уноснији од кријумчарења дроге“.

По његовим ријечима, полицијске службе наводе да имају проблем с тужилаштвима, која се „не сналазе и споро врше истраге“, те је позвао тужилаштво да „одреди број тужилаца који се знају бавити случајевима кријумчарења људи“.

Министар је рекао да већина миграната долази из Бугарске и Грчке, те да миграције функционишу на бази криминала, трговине и кријумчарења људи.

„То је карактеристично за цијелу руту. Тражим од полицијских агенција да буду активне на цијелој рути. Ово је постао озбиљан бизнис који доноси више профита од кријумчарења дроге. Појединци из мигрантских група су се почели бавити кријумчарењем“, казао је.

Од почетка године у БиХ је ушло око 6.600 миграната.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар