Главно Федерација/БиХ

Мектић: На рути између Грчке и БиХ је тренутно 50.000 миграната који надиру

„ДОЛАЗЕ ИЗ ТУРСКЕ, ДОЛАЗЕ И ПРЕКО АЛБАНИЈЕ, А УЛАЗЕ И ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ И ХРВАТСКЕ“

БОСНА и Херцеговина нема начина да пресијече руту и заустави мигранте који надиру и којих је тренутно више од 50.000 на рути измећу Грчке и БиХ, изјавио је министар безбједности БиХ Драган Мектић.

„Ако затворимо границу ни то неће ријешити проблем јер у том случају они остају овдје. Проблем је на изворишту и о томе сам говорио у Бриселу и Бечу. У рјешавање тог проблема морају се укључити све државе јер је ријеч о озбиљном проблему и рути којом мигранти у БиХ долазе из Турске, преко Грчке, Албаније и Црне Горе“, упозорава Мектић.

Он тврди да не може да се ријеши тај проблем јер, како каже, мигранти неће да иду у постојеће смјештаје, као што је онај у Салаковцу са 150 мјеста, те смјештај у Делијашу.

„Они хоће смјештај у центру Сарајева, на аутобуској станици, као и на аутобуској станици у Великој Кладуши. А ми их не можемо смјестити ни уз границу јер се томе противи Хрватска“, рекао је Мектић.

Он је најавио да ће до краја седмице бити урађен план хитних мјера, у покушају рјешавања тог проблема, а чији је приоритет проналазак и одређивање смјештаја за мигранте.

„У рјешавање тог проблема морају се укључити иституције ЕУ, ми то сами не можемо“, поручио је Мектић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар