Федерација/БиХ

Меркел: Нема промјена граница на Западном Балкану,то се изгледа мора сваки пут понављати

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ САВЈЕТА МИНИСТАРА БиХ ДЕНИС ЗВИЗДИЋ БОРАВИО У БЕРЛИНУ
  • Денис ЗВИЗДИЋ: Најзначајнији приоритети БиХ су – ЕУ и НАТО интеграције.  Тај пут нема алтернативе

НЕМА промјена граница на Западном Балкану, то се изгледа мора сваки пут понављати, поручила је њемачка канцеларка Ангела Меркел након састанка са предсједавајућим Савјета министара Босне и Херцеговине, Денисом Звиздићем.

Звиздић борави у званичној посјети Берлину, а након састанка са њемачком канцеларком обратили су се медијима.

Меркел је истакла да и даље постоји „европска перспектива“ за све државе Западног Балкана.

„Ми смо владу и поједине одговорне особе охрабрили да пожуре са одговорима на Упитник. Очекујемо да ће БиХ брзо ативирати МАП. Што се тиче Изборног закона, битан је компромис свих страна. Још је већи значај измјена кривичног закона и ту имамо правну празнину. Мора се ојачати борба против корупције, криминала и тероризма“, оцијенила је канцеларка.

Додала је да би значајан економски развој БиХ довео да смањења одласка младих и ту Њемачка има велику улогу како један од најзначајнијих партнера БиХ.

Меркел је истакла значај сарадње међу земљама Западног Балкана.

„Све укупно гледајући, сарадња на Западном Балкану се побољшала. Охрабрујемо да лидери земаља ове регије што ближе сарађују. Разговарали смо и о мигрантској кризи и урадићемо све да помогнемо БиХ у рјешавању тог проблема и захваљујемо се на хуманом третирању миграната“, казала је она.

Звиздић се захвалио Меркел на њеном личном ангажману у погледу европских интеграција Босне и Херцеговине. Он је подсјетио да су најзначајнији приоритети БиХ – ЕУ и НАТО интеграције.

„Тај пут нема алтернативе, све обавезе у вези агенде смо окончали. Брзо ћемо дати одговоре на додатна питања из Упитника како би што прије добили статус кандидата“, рекао је Звиздић и додао:

„Активација МАП-а је важна порука за јачање сигурности у БиХ и цјелокупном региону. Могу са поносом рећи да су сви економски параметри у сталном порасту. Пред нама су још бројне реформе како бисмо побољшали социјалну стабилност“.

Предсједавајући ВМ-а БиХ је позвао њемачке фирме да наставе, али и појачају инвестиције у БиХ, јер је то земља са „добрим ресурсима и квалитетном радном снагом“.

Подсјетио је и како је Њемачка један од три најважнија партнера БиХ, те је казао да се нада да ће тако и остати.

На крају свога обраћања медијима Звиздић је говорио и о процесу помирења у региону.

„Залажемо се за процес помирења али се он мора заснивати на поштовању суверенитета и територијалног интегритета“, закључио је Звиздић.

(Н1)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар