Одабрано Федерација/БиХ

Министарство одбране БиХ признало да о вјежби контактира са САД, али тврди да је све у „почетној фази“

„РАЗМАТРА СЕ ВЈЕЖБА ВАЗДУШНО-КОПНЕНЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ У 2019. ГОДИНИ“
  • Министарство демантовало писање портала Dnevnik.ba, уз прецизирање: „Евентуална организација предметне вјежбе у почетној је фази усаглашавања, те још нису утврђени сценарији, као ни учесници, али ни средства којима би се вјежба изводила“

МИНИСТАРТВО одбране и Оружане снаге БиХ демантовало је п писање портала Dnevnik.ba да има намјеру да организује НАТО вјежбу са авионском ескадрилом и осиромашеним уранијумом на полигону Мањача код Бањалуке.

„За све војне вјежбе које се организују у БиХ, а које подразумијевају и учествовање међународних субјеката, Министарство одбране претходно прибави одобрење Предсједништва БиХ, те оперативне припреме и саму реализацију координира са свим другим институцијама у земљи“, појашњава се у саопштењу Министарства.

Из Министарства истичу да ће за конкретну вјежбу, уколико се утврди намјера организовања, тражити одобрење Предсједништва БиХ.

У саопштењу се наводи да Министарство одбране остварује успјешну билатерално-одбрамбену сарадњу с великим бројем држава у и изван Европе, укључујући и САД, са којом се, осим низа других активности, разматра реализација вјежбе ваздушно-копнене интеграције током 2019. године.

„Евентуална организација предметне вјежбе у почетној је фази усаглашавања, те још нису утврђени сценарији, као ни учесници, али ни средства којима би се вјежба изводила“, додаје се у саопштењу.

Током састанка са замјеником команданта Команде америчких копнених снага за Европу генерал-мајорем Џоном Гронским, који је одржан у Министарству одбране 13. фебруара, разговарано је о могућем учествовању Оружаних снага у НАТО вјежбама за управљање кризама и није било ријечи о поменутој вјежби, наводе из овог министарства.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар