Федерација/БиХ

На Амбасади Србије у Сарајеву мртвачка глава са натписом „Четници костобацани“

ДОДИК: НАЈВЕЋА ПРОВОКАЦИЈА УПУЋЕНА СРБИМА ОД ЗАВРШЕТКА РАТА ДО ДАНАС
  • Амбасадор Станимир ВУКИЋЕВИЋ: „Нити смо шта радили, нити предузимали, ни Амбасада, нити Србија да би се тако реаговало. Разлог може да буде данашња прослава државног празника (Сретење) и да се на тај начин покаже расположење једног дела бошњачке популације који не жели добре српско-бошњачке односе, који жели инциденте и не жели нормализицију односа између земаља у региону, пре свега између БиХ и Србије“
  • У организацији Бошњачког покрета, којег предводи Сејфудин Токић, данас су испред зграде Амбасаде Србије у Сарајеву одржани получасовни протести, а као разлог наведено је противљење заједничкој декларацији Србије и Републике Српске о очувању српског народа

НА УЛАЗУ у Амбасаду Србије у Сарајеву непозната лица залијепила су плакат на коме је нацртана мртвачка глава, испод које пише „Четници костобацани“.

Амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић рекао је Срни да је до инцидента дошло јуче између 17.30 и 18.00 часова, након чега је обавијештена полиција која је извршила увиђај и узела плакат ради вјештачења.

Вукићевић сматра да је ово врло провокативан плакат и да су демонстрације Бошњачког покрета испред зграде Амабасаде и плакат два повезана догађаја.

Он је истакао да нема ниједног повода за такве реакције.

„Нити смо шта радили, нити предузимали, ни Амбасада, нити Србија да би се тако реаговало. Разлог може да буде данашња прослава државног празника (Сретење) и да се на тај начин покаже расположење једног дела бошњачке популације који не жели добре српско-бошњачке односе, који жели инциденте и не жели нормализицију односа између земаља у региону, пре свега између БиХ и Србије“, оцијенио је Вукићевић.

Он је најавио да ће Амбасада Србије у Сарајеву подићи мјере безбједности, јер јој је то обавеза послије оваквог инцидента и најављених демонстрација.

Амбасада Србије у БиХ организује вечерас пријем поводом Дана државности.

 

Додик: Провокација без преседана и доказ да РС нема шта да тражи у оваквој БиХ

  • Предсједник Републике Српске: „БиХ је постала неодржива за српски народ који своју слободу мора тражити у другој форми, а никако у БиХ уколико желимо да избјегнемо увреде, провокације и да живимо без проблема“
ПЛАКАТ са мртвачком главом и натписом „четници“ на улазу у Амбасаду Србије у Сарајеву и демонстрације испред зграде амбасаде на Дан државности Србије, наводно против заједничке декларације српског народа, највећа је провокације упућена Србима од завршетка рата до данас, упозорио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

„Ова провокација без преседана само је још један доказ да Република Српска нема шта да тражи у БиХ, која је постала неодржива за српски народ који своју слободу мора тражити у другој форми, а никако у БиХ уколико желимо да избјегнемо увреде, провокације и да живимо без проблема“, рекао је Додик Срни.

Према његовим ријечима, судбина српског народа и Српске је потпуно неизвјесна и тешко одржива у оваквој БиХ јер трпе огромну штету, атакује се на њихову слободу, идентитет, достојанство и одрживост.

„За то смо се мукотрпно изборили и то нећемо дозволити“, категоричан је Додик.

Предсједник Српске је оцијенио да ратнохушкачке поруке из Сарајева, које су се данас чуле испред Амбасаде Србије, баш када Србија слави свој Дан државности, јасно говоре ко ремети мир и стабилност у БиХ и региону.

„Све то се дешава у вријеме када је Србија на челу са предсједником Александром Вучићем у више наврата до сада пружала руку помирења са жељом да односи са БиХ буду у духу стабилности, пријатељства и узајамног разумијевања“, напоменуо је Додик.

Предсједник Српске је закључио да посљедњи догађаји у Сарајеву говоре да Вучићу у политичком Сарајеву нема ко да пружи руку јер тамо очигледно нема искрених заговорника мира, добросусједских односа и стабилности.

У организацији Бошњачког покрета, којег предводи Сејфудин Токић, данас су испред зграде Амбасаде Србије у Сарајеву одржани получасовни протести, а као разлог наведено је противљење заједничкој декларацији Србије и Републике Српске о очувању српског народа.

 

Иванић: Ово подсјећа на напад на Вучића у Сребреници који је до дана нерасвијетљен

ЧЛАН Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић поручио је данас да је недопустиво да од званичних органа ФБиХ нема никакве осуде плаката са нацртаном мртвачком главом и натписом „четници“ на згради Амбасаде Србије у Сарајеву, те позвао власти Сарајева и ФБиХ да осуде и расвијетле овај случај.

„Кривци за све нападе морали су да буду и откривени и кажњени, али, имајући у виду досадашњу праксу, нисам оптимиста да за то има воље“, навео је Иванић у писаној изјави достављеној Срни.

Он је нагласио да плакат представља монструозну поруку која поново улива несигурност Србима у Сарајеву и Федерацији БиХ.

„И данашњи протести пред зградом Амбасаде Србије додатна су провокација. Недопустиво је да од званичних органа ФБиХ нема никакве осуде, што довољно говори о овоме“, нагласио је Иванић.

Он је навео да плакат са нацртаном мртвачком главом уочи Дана државности Србије подсјећа на напад на предсједника Србије, тадашњег премијера, Александра Вучића, који је до данас остао нерасвијетљен.

„Ово је порука, осим Србима који овдје живе, да има снага којима није добродошло ништа што је српско и само је наставак досадашњих напада“, нагласио је Иванић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар