Федерација/БиХ

Нешић: Отворити кривичну истрагу против Конаковића и Лагумџије – превараната и фалсификатора

НАГЛАСИО: ТРЕБА ИХ ГОНИТИ ЗБОГ КРШЕЊА ЗАКОНА И ЗЛОУПОТРЕБЕ ПОЛОЖАЈА
  • „Фалсификовањем и додавањем ријечи „only“ у писму генералног секретара УН, чиме се покушало подметнути како је Гутереш написао да је ПИК једини надлежан за именовање високог представника, Лагумџија и Конаковић нису промијенили чињенице, него су БиХ у коју се заклињу и коју као бране, увукли у велики међународни дипломатски скандал“

МИНИСТАР безбједности у Савјету министара БиХ Ненад Нешић рекао је да министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић и шеф Мисије БиХ при УН Златко Лагумџија треба да буду предмет кривичне истраге због кршења закона и злоупотријебе положаја.

Нешић је рекао да жали што је на челу МИП-а човјек који је био нада да се може радити боље у интересу свих у БиХ, али да се врло брзо показао да је вјерни ђак Бисере Турковић.

Он подсјећа да је Турковићева, као министар иностраних послова у Савјету министара, отварала пошту српског члана Предсједништва, док је Конаковић отишао и корак даље и фалсфикује, а претходно је одбио да прослиједи писмо српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

Нешић каже да је генерални секретар УН Антонио Гутереш у одговору на писмо српског члана Предсједништва БиХ само написао да он нема везе са Савјетом за спровођење мира, да не може да достави било шта у вези са њиховим послом и да се одлуке Савјета безбједности УН налазе на њиховом сајту.

Јасно је, каже Нешић, да на том сајту нема резолуције о именовању Кристијана Шмита, јер није усвојена.

– Фалсификовањем и додавањем ријечи „only“ у писму генералног секретара УН, чиме се покушало подметнути како је Гутереш написао да је ПИК једини надлежан за именовање високог представника, Лагумџија и Конаковић нису промијенили чињенице, него су БиХ у коју се заклињу и коју као бране, увукли у велики међународни дипломатски скандал – поручио је Нешић.

Он наглашава да никада ниједан Србин није тако обрукао БиХ као њих двојица и да им на томе треба честитати, а то што су прекршили законе, злоупотријебили свој положај треба да буде предмет кривичне истраге.

Нешић истиче да нису Лагумџија и Конаковић обезбиједили легитимитет Шмиту, нити се он преваром може обезбиједити, него су бесрамно настојали преварити и слагати своје бираче, кршећи законе.

– Бошњачки народ и њихови бирачи треба да размисле да ли могу и требају да их представљају преваранти и фалсфикатори. Могу подвалама варати себе и своје бираче, али не могу нас – поручио је Нешић за Срну.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је јуче на конференцији за новинаре да је писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу послала поштујући све процедуре, али да су у Министарству иностраних послова и Мисији БиХ при УН прекршили неколико чланова Устава БиХ, више закона и конвенција јер то писмо нису доставили у УН, као ни одговор Гутереша њој.

Министарство иностраних послова у Савјету министара је 15 минута након завршетка конференције за новинаре Цвијановићеве на писарницу Предсједништва БиХ доставило писмо које је Гутереш послао српском члану Предсједништва.

Шеф кабинета српског члана Предсједништва Душан Петровић изјавио је Срни да траже од надлежних органа да хитно испитају ко је фалсификовао Гутерешово писмо и као такво пустио у медије прије него што је доспјело на адресу српског члана Предсједништва, којој је намијењено.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар